TUG Gezegen Avladı

TUG Gezegen Avladı

Evriminin son aşamasındaki Güneş benzeri G tipi ve K tipi cüce yıldızların evriminin izlenmesi ve çevrelerindeki gezegen sistemlerinin araştırılması amacıyla sürdürülen 10 yıllık çalışma ürününü vererek bir ötegezegen keşfini getirdi. Keşif TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki RTT150 teleskopu ve Okayama Astrofizik Gözlemevi…

Robotik T60 Teleskobu İle İlk GRB Gözlemi

Robotik T60 Teleskobu İle İlk GRB Gözlemi

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki 60 cm’lik T60 teleskopu ile gama ışını patlaması yapan kaynağın optik gözlemi yapıldı. Bir dev yıldızın kendi üzerine çökmesi ya da iki eş nötron yıldızının birleşmesiyle oluşan bu yüksek enerjik patlamaların incelenmesi gözlenebilir evren hakkında önemli bilgiler…

TUG’da Yüksek Duyarlıklı Ötegezegen Gözlemleri

TUG’da Yüksek Duyarlıklı Ötegezegen Gözlemleri

Ülkemiz gökbilimcileri ellerindeki kısıtlı olanaklara karşılık güzel çalışmalar yapıyor. Bunlara zaman zaman rastlıyor ve keyif alıyoruz. Bunlardan biri de ötegezegen gözlemiyle ilgili. Bildiğim kadarıyla bu ülkemiz için bir ilk (Yanlışsam lütfen uyarın). İki gökbilimcimiz TUG’daki topu topu 1 metre çaplı…

İki Büyük Astronomi Etkinliği

İki Büyük Astronomi Etkinliği

Bilimi yaymak, önemine vurgu yapmak ne kadar önemli değil mi? Bilimin bir ülkenin gelişmişliğinde ne kadar payı vardır sizce? Bilim aklınız ne kadar üst düzeydeyse o kadar önemli olmaz mısınız? Bilimi nasıl sevdirirsiniz peki? Çok yolu olabilir. Bunlardan biri de…

TUG-14’ün Ardından

TUG-14’ün Ardından

Bir şenlik daha sona erdi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin artık gelenek haline getirdiği gözlem şenliklerinin 14. sü 8-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Şenliğe 250’ye yakın meraklı katıldı. Şenlikte profesyonel ve amatör gökbilimciler gökbilim üzerine çeşitli dersler verdiler ve gece gözlemi yapıldı.