Evriminin son aşamasındaki Güneş benzeri G tipi ve K tipi cüce yıldızların evriminin izlenmesi ve çevrelerindeki gezegen sistemlerinin araştırılması amacıyla sürdürülen 10 yıllık çalışma ürününü vererek bir ötegezegen keşfini getirdi. Keşif TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki RTT150 teleskopu ve Okayama Astrofizik Gözlemevi verileriyle gerçekleşti.
HD 208897 yıldızından 1 astronomi birimi uzakta dolanan gezegenin yörünge dönemi 353 gün olarak hesaplandı. Metal açıdan zengin olan yıldız kırmızı dev aşamasına geçmek üzere. HIP 108513 olarak da bilinen K0 tayf tipindeki yıldızın yüzey sıcaklığı 4860 Kelvin derece, 1,25 Güneş kütlesinde ve yaklaşık 5 Güneş çapındadır.
Dikine hız yöntemiyle tespit edilen 1,4 Jüpiter kütlesindeki gezegeni ise neredeyse dairesel bir yörüngede dolanıyor. Yıldızına Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı kadar mesafede olmasına karşılık yıldızın dev aşamaya geçiş sürecinde olması sıcaklığının yüksek olmasına neden olmuş olabilir. Gaz devinin keşfiyle yıldızının evriminden ilerleyen yıllarda nasıl etkileneceğini ortaya koyacak.
Meraklısına makale adresi: Arxiv.org