Gökada Kümesindeki Çarpışmanın İzleri

Gökada Kümesindeki Çarpışmanın İzleri

Renklendirilmiş görüntü 3.2 milyar ışık yılı uzaklıktaki Abell 1758 gökada kümesinde çarpışmaya uğrayan iki küçük gökadanın etkilerini ortaya çıkarmıştır. Görüntüdeki mavi renk Chandra X-ışını verilerini ve pembe renk ise Hindistan’daki Dev Metre Dalga boyu Radyo Teleskop (GMRT) ile oluşturuldu.

Kepler İlk Sistemini Buldu

Kepler İlk Sistemini Buldu

NASA’nın gezegen avı için uzaya yolladığı Kepler uzay aracı geçiş yöntemiyle bir yıldızın iki gezegenin keşfetti. Bu aynı zamanda aracın keşfettiği ilk sistem anlamına da geliyor. Kepler-9 olarak kodlanan güneş benzeri yıldızın iki gezegeni de Satürn boyutlarında. Keşif Kepler’in 156 000 yıldızı olan bölgeden yedi ay içinde alınan verilerle yapıldı.

WISE’den Uzay Gülü

WISE’den Uzay Gülü

NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Tarayıcısı (WISE) ile Tekboynuz (Monoceros) takımyıldızında yer alan Rozet Bulutsusu görüntülendi. Görüntüde Rozet Bulutsusu tıpkı bir kozmik gül gibi poz vermiş görünüyor.

Böylesi romantik isimlendirilmiş bulutsu sayısı fazla değildir. Bulutsu 4500-5000 ışık yılı kadar uzaklıkta bulunuyor.

Mars Ay Kadar Görünemez!

Mars Ay Kadar Görünemez!

Her sene 27 Ağustos tarihi yaklaştığında tüm dünyaya “Mars, Ay kadar görünecek” başlıklı bir yalan e-postası iletilir. Bunu kim neden yapar bilmiyorum. Ama bu düpedüz bir yalan. Böyle birşeyin olması ise mümkün değil. 27 Ağustos gecesi Mars gökyüzünde küçük bir parlak nokta kadar görünecek, o kadar. Yani Mars, Ay kadar görünemez.

Bol Gezegenli Sistem Keşfedildi

Bol Gezegenli Sistem Keşfedildi

ESO’nun ötegezegen çalışmalarına öncülük eden gökbilimciler, Güneş-benzeri HD 10180 yıldızının etrafında en az beş gezegen içeren bir gezegen sistemi keşfetti. Araştırmacılar sistemin ayrıca şimdiye dek bulunan en küçük kütleli gezegeni de içeren iki tane daha gezegen içerebileceğine dair kanıtlara da sahipler.

Çift Yıldızlardaki Toz Diskleri ve Yaşam İzi

Çift Yıldızlardaki Toz Diskleri ve Yaşam İzi

Birbirine yakın duran yıldızların oluşturduğu çift yıldız sistemleri yaşam için uygun bölge bulundurmayabilirler. Bu sonuca NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu verileri ile ulaşıldı. Gözlem sırasında yıldız sisteminde bir toz diskine rastlandı. Yalnız bir farkla: Toz diski iki gezegenin çarpışması yoluyla oluşmuş.

Büyük Sırrın Çözümüne Doğru

Büyük Sırrın Çözümüne Doğru

Modern kozmolojinin yeni ama önemli problemlerinden biri de karanlık enerjidir. 1998 yılında keşfedilişinden bu yana karanlık enerjiyi anlamak için birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışma ise tamamen farklı bir şekilde yapıldı. Yıldız, gezegen ve toz bulutlarında yer alan normal madde evrenin kütle-enerji içeriğinin çok küçük bir kısmını oluşturur.

Volkan Gökada: M87

Volkan Gökada: M87

Bir yanardağın patlama anını andıran bu görüntü aslında Çok Büyük Teleskop Dizisi (VLA) ve Chandra X-Işını Teleskopu tarafından alınan büyük gökada M87’ye ait. 50 milyon ışık yılı uzaklığıyla dünyaya görece yakın gökadalardan olan M87, binlerce gökadanın yer aldığı Başak kümesinin merkezinde yer alır.

Astronotlar Mars İçin Hazır Değil!

Astronotlar Mars İçin Hazır Değil!

Astronotların kasları uzaydaki fiziksel işlerin daha kolay yapılabilmesinden dolayı % 40’dan daha fazla oranda zayıflıyor. Bu ise 50 yaşındaki bir astronotun kaslarının 80 yaşında olduğunda alacağı duruma denk gelir. Uzayda yapılan tüm egzersiz ve alıştırmalara karşılık bu istenmeyen etki gelecek Mars görevleri için tehlikeli olacaktır.

Yeni Bir Atarca ve Yeni İpuçları

Yeni Bir Atarca ve Yeni İpuçları

Gökbilimciler NASA’nın Rossi X-Işını Gözleyicisini (RXTE) kullanarak ilk kez bir atarcayı (pulsarı) eşi olan yıldız tarafından tutulurken keşfettiler. Bu sıra dışı yoğun yıldızlarla ilgili daha fazla keşif Einstein’ın Genel Görelilik Kuramını da test edebilecek. Atarcalar süpernova olarak patlayan büyük bir yıldızın çekirdeği olan ve çok hızlı dönen nötron yıldızlarıdır.