|

En Büyük Kamera Göreve Başladı

Şili’deki NSF-DOE Vera C. Rubin Gözlemevi, dünyanın en büyüğü olan LSST kamerasının yüksek teknolojik özellikleri ve geniş alan görüşü yeteneğiyle çektiği evrenin ilk “mega” görüntülerini yayınladı. Kameranın yapımı neredeyse yirmi yıl sürdü ve CNRS ekipleri de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından yüzlerce bilim insanı projeye dahil edildi. Dünya çapındaki İlk Bakış tanıtım etkinliği 23 Haziran’da Washington, DC’deki Ulusal Bilimler Akademisi’nde düzenlendi.

Araba büyüklüğündeki etkileyici LSST kamerası üstün özelliklere sahip. 3200 megapiksel çözünürlüğü ve Vera C. Rubin Gözlemevi 1’de bulunan teleskobun geniş görüş alanı sayesinde, LSST kamera her pozlamada gökyüzündeki dolunayın alanının 45 katını fotoğraflayabiliyor. Altı farklı renk filtresinin kullanıldığı yüksek çözünürlüklü görüntüler, sadece üç gecelik çekimde tüm güney gece gökyüzünü yakalıyor.

Bu ilk görüntülerin olağanüstü kalitesi, teleskobun göreve başlamaya hazır olduğunu gösteriyor: Önümüzdeki on yıl boyunca her üç gecede altı renkli filtre kullanarak 1.000 yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekerek tüm güney yarımküre gökyüzünü tarayacak. Uçtan uca incelenen bu taramalar, evrenin evrimleşen süreçlerinin yüksek çözünürlüklü, dört boyutlu bir filmini sağlayacak. On yıllık proje ayrıca güney gökyüzünün benzeri görülmemiş derecede zengin ve derin görüntülerini üretecek ve kozmosun en sönük ve en uzak cisimlerini ortaya çıkaracak. Bu kapsamlı araştırma, ilk kez büyük ölçekte, asteroitler ve kuyrukluyıldızlar gibi cisimlerden süpernovalar gibi çok uzak olanlara kadar evrendeki en ufak değişiklikleri ortaya çıkaracak. Proje, karanlık madde ve karanlık enerji konusunda kozmolojide ve Güneş Sistemimizi anlamamızda önemli ilerlemelerin önünü açıyor.

Şu anda kullanımda olan 25 uzay teleskopu olsa da, yer merkezli gözlem evreni bütünüyle belgelemek için olmazsa olmazdır. Daha büyük ve daha hassas, yer tabanlı araçlar sonuç olarak daha yüksek hassasiyetli pozlamalar üretir. Bu araçlar ayrıca uzay tabanlı olanlardan daha büyük hacimlerde veri kaydeder, çünkü bir uzay teleskobundan veri indirmek karmaşık bir işlemdir. Son olarak, yer merkezli teleskoplar da giderek daha verimli araçlarla onarılabilir ve geliştirilebilir. Bu son teknoloji ile üretilmiş kamera ile Vera C. Rubin Gözlemevi, evreni Dünya’dan ve uzaydan gözlemlemek için çalışan elli kadar yapıya en son eklenendir.

Benzer

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.