Ayrıntılı Avcı Bulutsusu Görüntüsü

ESO’nun 2.2 metrelik teleskopuyla alınan Avcı Bulutsusu görüntüsü. (ESO and Igor Chekalin)

Avcı (Orion) Bulutsusu’na ait bu tüy benzeri görüntü Şili’deki MGP/ESO 2.2 metrelik teleskopa takılı olan Geniş Alan Görüntüleyicisi ile elde edildi. Bulutsu gökbilimcilere yıldızların doğumu ve evrimi konusunda yardımcı olan büyük yıldız oluşum bölgesidir.

Messier 42 (M42) olarak da bilinen bulutsu gökyüzünün en bilindik ve üzerinde en çok çalışma yapılan nesnelerindendir. Büyük yıldızların oluşumuna sahne olan toz ve gaz yapısı dünyaya en yakın bulutsulardandır. Işıldayan gazı nedeniyle çıplak gözle bile görülebilmesine karşılık bir teleskopla büyülü güzelliği ortaya çıkar. Yakın bulutsudan yıldızların doğumu üzerine daha öğrenilecek çok şey var. Örneğin, 2007 yılında bulutsunun bizden 1500 ışık yılı değil 1350 ışık yılı uzaklıkta olduğu ortaya çıkmıştı.

Gökbilimciler M42 içindeki yıldızları görmek için ESO’nun La Silla Gözlemevi’ndeki MPG/ESO 2.2 metrelik teleskopu Geniş Alan Görüntüleyicisi ile kullandılar. Parlak gazın ışıldamasının altında yıldız kümesindeki kırmızı cücelerin etkili olduğu belirtiliyor. Görüntüdeki renkli görüntü farklı özelliklerle alınan fotoğrafların birleştirilmesiyle elde edildi.

Görüntü beş farklı filtreyle alınan fotoğraflardan oluşturulmuştur. Parlak ve kırmızı renkteki hidrojen gazını görmek için kırmızı filtre kullanıldı. Tayfın sarı-yeşil kısmı için yeşil, mavi renkle görülen kısım için mavi ve mor renklerden geçen morötesi ışıktan faydalanıldı. Pozlama süreleri her filtre için yaklaşık 52 dakikadır.

Kaynak: ESO

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d