Neptün’de Şaşırtan Sıcaklık Değişimleri

Uluslararası bir gökbilimci ekibi 17 yıl boyunca Neptün’ün atmosferindeki sıcaklık değişimlerini izledi. Ekip bunun için, içlerinde Avrupa Güney Gözlemevinin Çok Büyük teleskopunun (ESO’nun VLT’si) da olduğu birçok yer merkezli teleskopu kullandı. Sonuçlar oldukça şaşırtıcı: Neptün’ün küresel sıcaklığında düşme ve güney kutbunda ise ısınma olduğu belirlendi. Neptün’de de Dünya’daki gibi mevsimler oluşur. Bununla birlikte bir Neptün …

Güneş’e En Yakın Yıldızın Etrafında Yeni Bir Gezegen Keşfedildi

Avrupa Güney Gözlemevinin Şili’deki Çok Büyük teleskobunu (ESO VLT) kullanan bir gökbilimciler ekibi Güneş Sistemimize en yakın yıldız olan Proxima Centauri etrafında dolanan başka bir gezegene dair kanıt buldu. Aday durumundaki gezegen, sistemde tespit edilen üçüncü ve yıldızın etrafında şimdiye kadar keşfedilmiş olan en hafif nesnedir. Dünya’nın kütlesinin sadece dörtte biri büyüklüğündeki gezegen aynı zamanda …

Çok Sayıda ‘Başıboş’ Gezegen Keşfedildi

‘Başıboş’ gezegenler Güneş Sistemindeki gezegenlerle karşılaştırılabilir kütlelere sahip olup ancak bir yıldıza bağlı olmayan yani serbest dolaşan ve bulunması zor kozmik cisimlerdir. Şimdiye kadar bunlardan çok azı keşfedildi. Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) teleskopundan ve diğer birimlerden gelen verileri kullanan gökbilimciler ekibi gökadamızda en az 70 yeni başıboş gezegen keşfetti. Bu şimdiye kadar keşfedilen en büyük …

Komşudaki Yıldız Kümesinde Bir Karadelik Keşfedildi

Avrupa Güney Gözlemevinin Çok Büyük Teleskopunu (ESO’nun VLT’si) kullanan gökbilimciler Samanyolu’nun dışındaki bir yıldızın hareketindeki değişikliğe bakarak küçük bir karadelik keşfettiler. Bu tespit yöntemi ile ilk kez gökadamızın dışında bir karadelik keşfedildi. Yöntem, Samanyolu’ndaki ve yakın gökadalardaki gizli karadelikleri ortaya çıkarmak ve bu gizemli cisimlerin nasıl oluştuğuna ve evrimleştiğine ışık tutmak için anahtar rol oynayabilir. …

VLT ile 42 Büyük Asteroit Görüntülendi

Avrupa Güney Gözlemevinin Şili’deki Çok Büyük Teleskobunu (ESO’nun VLT’si) kullanan gökbilimciler Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağında bulunan 42 büyük cismi görüntüledi.  Daha önce bu kadar büyük asteroitler bu kadar keskin görüntülenmemişti. Gözlemler küresel yapıdan köpek kemiği gibi çeşitli şekillerde görünüyor. Görüntülerin karşılaştırılması asteroitlerin kökenlerinin izlenmesini sağlıyor. Bu 42 cismin ayrıntılı görüntülerinin yer merkezli teleskoplarla …

Yeni Keşfedilen Gezegende Su Olabilir

Bir gökbilimci ekibi Avrupa Güney Gözlemevinin (ESO) Çok Büyük Teleskopunu (VLT) kullanarak iç Güneş Sistemindeki gezegenlerle benzer gezegenlere sahip L98-59 sistemine baktı. Radyal hız tekniğiyle elde edinilen yeni veriler arasında Venüs’ün yarı kütlesindeki en küçük ötegezegen bilgileri de bulunuyor. Bu gezegen yaşanabilir bölgede olduğundan yüzeyinde sıvı suyla oluşmuş okyanuslar olabilir. Sonuçlar Güneş Sistemi dışındaki Yer …

Sonunda Karadeliğin Olay Ufkunun Fotoğrafı Çekildi

Son günlerde çok merak edilen açıklama nihayet yapıldı. Herkes, bilimle içli dışlı olanlar ve olmayanlar bile bugünü dört gözle beklediler ve bekledik. Sonuç, evet önemli bir gelişmeydi. Ama bu gelişme için bu kadar merak uyandırmak şart mıydı diye de aklımdan geçmiyor değil. Neyi açıkladılar? Şunu: Bir karadeliğin olay ufku ile onun sınırındaki madde diskinin fotoğrafını …

Bu Gezegen Başka!

40 ışık yılı uzaktaki bir kırmızı cüce çevresinde dolanan gezegen “Güneş sistemi dışında hayatı barındıracak en iyi yer olabilir. ESO’nun (Avrupa Güney Gözlemevi) HARPS aletini kullanan gökbilimciler sönük yıldız LHS 1140’ın yaşam alanı içinde bir süper Dünya keşfetti. Gezegen Dünya’dan biraz geniş ve oldukça büyük kütleli olması atmosferi olduğu şeklinde yorumlanıyor. Bu da, yıldızının önünden …

Yay Takımyıldızındaki Yıldız Laboratuvarı

615 megapiksellik bu yeni ESO görüntüsünün sol üst kısmında yer alan parlak mavi yıldızlar topluluğu yıldızların yaşam ve ölümlerini araştırmak için mükemmel birer kozmik laboratuvara benzemektedirler. Messier 18 olarak bilinen bu kümedeki yıldızlar, büyük kütleli bir gaz ve toz bulutundan aynı anda meydana gelmişlerdir. Aynı zamanda parıldayan hidrojene ait kızılımcı bulutlar ve karanlık toz iplikçikleri …

Yıldız Patlaması Su Buz Çizgisini Ortaya Çıkardı

Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA) bir öncül-gezegen diski içerisindeki su buz çizgisine ait ilk gözlemi gerçekleştirdi. Bu çizgi çevredeki diskte sıcaklığın belirgin bir şekilde düşerek buz oluşturmaya başladığı yere işaret ediyor. Genç yıldız V883’ün parlaklığındaki belirgin artış diskin iç kısımlarını ısıtarak, su buz çizgisini bir öncül-yıldız için öngörülen bölgenin oldukça ötesine iterek ilk kez gözlenmesini …