Sürpriz Asteroit

Bir amatör ekip 22 Şubat’ta 2012 DA14 adlı sıra dışı bir göktaşı keşfi gerçekleştirdi. Küçük boyutlu nesne daha önce Ay’ın Dünya’dan yedi kat daha uzak bir yörüngeden geçmişti. Şimdi ise çok daha yakın bir noktadan geçişini gerçekleştirecek.

Yeni keşfedilen asteroit 15 Şubat 1013′de Dünya’dan 24 000 km yakınından geçecek.(ESA/La Sagra Sky Survey)

Asteroit 15 Şubat 2013’de birçok ticari uydunun yer aldığı yörüngeler kadar yakın bir yerden, Dünya’dan 24 000 km uzaklıkta geçecek.

ESA Uzay Durumu Farkındalığı (SSA) bürosundan Detlef Koschny: “Dünya için bir tehlikenin olmayacağı güvenli bir noktadan geçecek olan asteroit normal bir dürbünle bile görülebilecek” diyor.

Asteroit Avrupa ana karasının en karanlık yerlerinden olan İspanya’nın Granada yakınlarında yer alan 1700 m yükseklikteki La Sagra Gökyüzü Gözlemevi tarafından keşfedildi.

Asteroit Dünya çevresinde iki farklı yörüngede bir turunu 366,24 günde tamamlıyor.Yakınlaşma sırasında gökbilimciler Dünya ve Ay’ın asteroit üzerindeki etkisini araştıracak. (Deimos-Space)

Ekip üyesi Jaime Nomen: “Sabaha doğru kendini gökyüzünde oldukça sönük gösteren ve hızlıca gözden kaybolan nesne olduğu için Dünya’yı ziyareti sırasında bile kolayca gözden kaçabilirdi” diyor.

Ekip genellikle gökyüzünün görünmez nesneleri olan asteroitleri bulmak için gökyüzünü birkaç otomatik teleskopla tararken şans eseri asteroiti gördü.

“2012 DA14’ün yörünge dönemi Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge döneminden sadece bir gün fazla olarak 366,24 gün olarak hesaplandı. Asteroitin iki farklı yörüngesi bulunuyor” diyor Jaime.

Asteroitin bu yakın ziyareti gökbilimciler için Dünya ve Ay’ın bu nesne üzerindeki etkisini gözlemek açısından farklı bir anlam taşıyor.

“Gelecekte gerçekleşmesi olası böylesi bir başka yakınlaşmanın Dünya üzerindeki tehlikesini belirlemek için bu çalışma önemli olacak” diyor Detlef.

Yarım Milyon Keşfedilmemiş Nesne

2012 DA14’ün keşfi, büyüklüğü en az 30 m olan yarım milyon dolayındaki diğer nesnelerin keşfi için önemlidir. “Biz Dünya’ya en yakın noktaya gelmeden en az üç hafta önce asteroiti keşfetmek için otomatik optik teleskoplarımızı geliştiriyoruz” diyor Detlef.

Bunun için ESA uzmanları gökyüzünün geniş görüş alanı taraması için 1 m’lik teleskoplardan oluşan bir ağ kurmayı planlıyor.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d