Güneş Oluşurken Halkaları Varmış

Yeni bir araştırmaya göre Güneş Sistemindeki gezegenler oluşmadan önce Güneş’in halkaları vardı. Bu halkalar Satürn halkalarına benzer toz ve gaz bantları şeklindeydi ve muhtemelen Dünya’nın oluşumunda önemli rol oynadı. Rice Üniversitesinden astrofizikçi André Izidoro Dünya gibi yüzeyi en az %30 karasal olan gezegenleri işaret ederek: “Güneş sisteminde Dünya’nın büyüyerek süper-Dünya adı verilen daha büyük bir …

VLT ile 42 Büyük Asteroit Görüntülendi

Avrupa Güney Gözlemevinin Şili’deki Çok Büyük Teleskobunu (ESO’nun VLT’si) kullanan gökbilimciler Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağında bulunan 42 büyük cismi görüntüledi.  Daha önce bu kadar büyük asteroitler bu kadar keskin görüntülenmemişti. Gözlemler küresel yapıdan köpek kemiği gibi çeşitli şekillerde görünüyor. Görüntülerin karşılaştırılması asteroitlerin kökenlerinin izlenmesini sağlıyor. Bu 42 cismin ayrıntılı görüntülerinin yer merkezli teleskoplarla …

Şafak Ceres’in Dibinde!

NASA’nın Şafak (Dawn) aracı Güneş Sisteminin oluştuğu dönemden kalan asteroit kuşağındaki en büyük cisim olan Ceres’in en yakın yörüngesine girdi. Bununla birlikte oldukça çarpıcı bilgiler iletmeye başladı. Uzay aracının yolladığı son görüntülerde Occator kraterinin çevresi görülüyor. Araç bu sırada diğer yörüngelerine göre Ceres’e yüzlerce kat daha yaklaşmış oldu. Bu parlak bölge Şafak daha Ceres’e ulaşmadan …

Ceres’in İç Evrimi Araştırılıyor

Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağının en büyük cismi Ceres’in yüzey özellikleri ile iç yapısının evrimi arasında bilinenden daha yakın ilişki var. Özellikle çukur zincirleri ve Ceres’te yaygın olan ikincil kraterlerin özellikleri bu çalışmaya konu oldu. Veriler, Ceres yüzeyinin altındaki malzemenin yüz milyonlarca yıl önce dışa doğru itilmesi sonucunda yüzeyde çatlamalara neden olduğunu gösteriyor. NASA’nın …

Hubble Sıradışı Bir Cisim Keşfetti

Hubble teleskopunu kullanan Alman liderliğindeki bir gökbilimci grubu Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında olağandışı bir cismin ilginç özelliklerini keşfetti: Kuyrukluyıldız özelliği gösteren iki asteroit birbiri çevresinde dolanıyor. Keşif aynı zamanda kuyrukluyıldız sınıfında sayılan ve bilinen ilk ikili asteroit olarak da kayda geçti. Eylül 2016’da gökbilimciler Hubble teleskopu ile Güneş’e en yakın konumuna yaklaşan asteroit …

Üçüncü Büyük Cüce Gezegenin Uydusu Keşfedildi

Üç gözlemevi yardımıyla Güneş Sistemindeki en büyük üçüncü cüce gezegen olan 2007 OR10’un bir uydusu olduğu tespit edildi. Cüce gezegen ve uydusu 4,6 milyar yıl önce Güneş Sisteminin oluşumundan arta kalan buz artıklarından oluşan oldukça soğuk bir alanda, Kuiper Kuşağında yer alıyor. Keşif Kuiper Kuşağındaki bilinen cüce gezegenlerin uyduları olduğu olasılığını güçlendiriyor. Böylece sistemimizin gençlik …

Ceres Manzaraları

Asteroit kuşağındaki en büyük cisim olmasına karşılık bir cüce gezegen olan Ceres ile ilgili pek bilgimiz yoktu. Hubble gibi gelişmiş teleskoplarca elde edilen veriler çapı, kütlesi gibi temel bilgiler veriyordu. Bu gizemli ve Güneş Sistemi’nin kökeni hakkında önemli ipuçları verecek cüce gezegene bir araç gönderilmeliydi. İşte o araç Şafak (Dawn) oldu. Eylül 2007’de fırlatılan Şafak …

Oort Bulutu’nda Önemli Bir Keşif: Kuyruksuz Kuyrukluyıldız

Gökbilimciler Güneş’ten milyarlarca kilometre uzaklıktaki Oort Bulutu’nda, Dünya’nın ve iç Güneş Sistemi’nin oluşumunu sağlayan maddeden yapılmış ve bunu korumuş kuyruğu olmayan kuyrukluyıldız keşfetti. ESO’nun Çok Büyük Teleskopu (VLT) ve Kanada-Fransa-Hawaii Teleskopu ile yapılan gözlemler, C/2014 S3 (PANSTARRS) adlı İç Güneş Sistemi’ndeki asteroit özellikleri gösteren, kuyrukluyıldız yörüngesine sahip cismi ortaya çıkardı. Keşif Güneş Sistemi’nin oluşumu hakkında …

Ceres’in Parlak Kraterleri

Şafak aracı cüce gezegen Ceres’in yeni görüntülerini iletti. Yeni görüntülerde ilgi parlak madde içeren kraterlerde toplandı. Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı’nın en büyük cismi olan cüce gezegen Ceres NASA’nın Şafak (Dawn) adlı uzay aracı tarafından inceleniyor. Araç Ceres’ten 385 km uzaklıktayken ilettiği görüntüler önemli bilgiler içeriyor. 34 kilometre çapındaki Haulani Krateri’nin duvarında oluşmuş heyelan …

Ceres Üzerindeki Parlak Noktalarda Beklenmeyen Değişimler Keşfedildi

ESO’nun Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde bulunan HARPS tayfölçeri ile yapılan gözlemlerde cüce gezegen Ceres özerindeki parlak noktalarda gerçekleşen beklenmedik değişimler gözler önüne serildi. Yeryüzünden gözlendiğinde bir ışık noktasından fazlası olmasa da, bu ışık üzerinden yapılan ayrıntılı çalışmayla Ceres’in sadece kendi etrafındaki dönüşüyle beklenen değişimler değil, aynı zamanda gün içinde parlaklığı artan noktalar ve diğer değişimler …