Asteroit kuşağındaki en büyük cisim olmasına karşılık bir cüce gezegen olan Ceres ile ilgili pek bilgimiz yoktu. Hubble gibi gelişmiş teleskoplarca elde edilen veriler çapı, kütlesi gibi temel bilgiler veriyordu. Bu gizemli ve Güneş Sistemi’nin kökeni hakkında önemli ipuçları verecek cüce gezegene bir araç gönderilmeliydi. İşte o araç Şafak (Dawn) oldu.
Eylül 2007’de fırlatılan Şafak 2011 yılında ilk hedefi olan dev asteroit Vesta’ya ulaştı. Vesta yörüngesinde yaklaşık iki yıl boyunca görev yaptı. Bu ilginç cismin haritası oluşturuldu ve elde edilen veriler hâlâ işleniyor. Siz de Vesta’nın neye benzediğini, yüzeyinde neler olduğunu http://vestatrek.jpl.nasa.gov/ adresinden inceleyebilirsiniz.
Eylül 2012’ye kadar Vesta yörüngesinde kalan Şafak bu tarihte bir başka cisme yönlendirildi. 2015’de Ceres yörüngesine girdi ve görevini sürdürüyor.
Şafak bugüne kadar 69000’den fazla fotoğraf, 132 GB’dan fazla veriyi Dünya’ya iletti. Aracın kilometre sayacı şu an 5,6 milyar kilometreyi gösteriyor.
Şafak Ceres’in yüzeyi, kraterleri, dağları ile görüntüleri iletti. Özellikle bir kraterdeki parlak noktalar dikkatleri çekti. Bu noktaların neler olduğu henüz belli değil. Ama bunların tuz stoğu olduğu hâkim görüş. İşte Ceres’ten manzaralar…





Şafak aracının elde ettiği diğer görselleri, http://dawn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/ adresinden inceleyebilirsiniz.
Çeşitli animsayon ve görseller eşliğinde elde edilen videolara http://dawn.jpl.nasa.gov/multimedia/videos/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Önceki Ceres haberlerine göz atabilirsiniz: Ceres haberleri.
Not: Yukarıdaki tüm görsellerin telif hakkı NASA/JPL-Caltech‘dedir.