İki Kayalık Gezegen Keşfedildi

İki Kayalık Gezegen Keşfedildi

Yaklaşık 100 ışık yılı uzaktaki soğuk ve küçük bir yıldızın çevresinde dolanan iki “süper Yer” keşfedildi. Keşif Birmingham Üniversitesinin başını çektiği uluslararası bir gökbilimci tarafından gerçekleşti. TOI-4306 ya da SPECULOOS-2 adlı küçük yıldız, ünlü TRAPPIST-1 yıldızından sonra küçük gezegenler barındıran…

İkili Yıldız Sistemlerinde Yaşam Arayışı

İkili Yıldız Sistemlerinde Yaşam Arayışı

Güneş boyutundaki yıldızların neredeyse yarısı ikili yıldızdır. Yeni bir araştırma ikili yıldızların çevresindeki gezegen sistemlerinin tek yıldızların çevresindekilere göre çok farklı olabileceğini gösterdi. Bu aynı zamanda dünya dışı yaşam arayışında yeni hedefleri de işaret ediyor. Yaşamın olduğu bilinen tek gezegen…

Öte Gezegen Sayısı 5000’i Geçti

Öte Gezegen Sayısı 5000’i Geçti

Keşfedilmiş gezegen sayısı, NASA’nın onayıyla 5000 sınırını geçti. Yakın geçmişe kadar evrende sadece Güneş Sistemindeki gezegenleri biliyorduk. Ancak 30 yıl önce başlayan keşif serisi ile Samanyolu’nda 5000’den fazla gezegen olduğunu belirledik. Bu gezegenler arasında Yer gibi küçük ve kayalık olanlar…

Yaşam Arayışında Yeni Bir Fikir

Yaşam Arayışında Yeni Bir Fikir

Gökbilimciler Yer ile benzer boyut, kütle, sıcaklık ve atmosferik bileşime sahip gezegen arıyor. Bir gökbilimci ekibi şimdi umut verici istatistikleri toparlayarak yeni bir sınıf oluşturdu. Cambridge Üniversitesi araştırmacıları çok sayıdaki Yer-benzeri gezegenlerden hidrojen açısından zengin atmosfere ve okyanusa sahip olanları…

Yeni Keşfedilen Gezegende Su Olabilir

Yeni Keşfedilen Gezegende Su Olabilir

Bir gökbilimci ekibi Avrupa Güney Gözlemevinin (ESO) Çok Büyük Teleskopunu (VLT) kullanarak iç Güneş Sistemindeki gezegenlerle benzer gezegenlere sahip L98-59 sistemine baktı. Radyal hız tekniğiyle elde edinilen yeni veriler arasında Venüs’ün yarı kütlesindeki en küçük ötegezegen bilgileri de bulunuyor. Bu…

2020’de Öne Çıkan Astronomi Keşifleri

2020’de Öne Çıkan Astronomi Keşifleri

Bir yılı daha geride bıraktık. 2020 yılı pandemi nedeniyle insanlığın akıllarında kalacak bir yıl oldu ve bu nedenle birçok araştırma projeleri de ertelendi ya da iptal edildi. Elbette astronomide buradaki payını aldı. Her şeye rağmen astronomi yine bilimin lokomotifi olmayı…

Biri Bizi Gözlüyor Olabilir!

Biri Bizi Gözlüyor Olabilir!

Carl Sagan’ın Voyager-1 milyarlarca kilometre uzaktayken Dünya’nın fotoğrafını çekmesini önermesinin üzerinden 30 yıl geçti. Sonuçta adı ‘Soluk Mavi Nokta’ olan bir fotoğraf elde edildi.

Yaşam İçin Dünya’dan Daha İyi Gezegen Olabilir

Yaşam İçin Dünya’dan Daha İyi Gezegen Olabilir

Yer, evrendeki yaşam için en iyi gezegen olmayabilir. Araştırmacılar Güneş Sistemi dışında yaşam için bizimkinden daha uygun şartlara sahip olması muhtemel iki düzine gezegen belirledi. Üstelik bunların bazıları Yer’e göre daha iyi bir yörüngeye sahip. Üstelik daha yavaş değişen yıldızların…

Evrende Yaşam Arayışında Fosforun Önemi

Evrende Yaşam Arayışında Fosforun Önemi

Evrende yaşamın izini bulabilme çabalarına yeni bir yöntem daha eklendi: yıldızın fosforuna bakmak. Gezegenleri olduğu bilinen yıldızların bileşimine bakarak yaşamın olası olduğu ötegezegenleri belirlemek için yeni teknikler geliştiriliyor. Bu tekniklerden biri de gezegeni olan yıldızlardaki fosfora bakmak. Southwest Araştırma Enstitüsünden…

Büyük Gezegenlerde de Yaşam Olabilir

Büyük Gezegenlerde de Yaşam Olabilir

Gökbilimciler 2019 yılında keşfedilen Yer’in iki katından daha büyük kütleli bir gezegende yaşamın olası olduğunu keşfettiler. Bu keşifle birlikte yaşam olabilecek gezegen arayışı Yer ile Neptün arası kütleli olan gezegenlere kadar genişletildi. Gezegenin kütle, yarıçap ve atmosferik verilerini kullanan gökbilimciler,…