Binlerce Nokta!

Yanlış görmüyorsunuz!! Mavi bir fon üzerinde renkli noktalar var, evet. İyi de bunlar ne olabilir? Burada gördüğünüz her bir tanecik ESA’nın Herschel gözlemevinin gözlediği uzak bir gökadadır. Noktalar arasında görülen ışıma ise bu toz tanelerinden yayılan ısıdır. Bu ışınım (arka alan ışınımı) bize ulaşmak için milyarlarca yol aldı ve daha Güneş Sistemi ve dolayısıyla da …

Herschel’den Yıldız Doğumevi Fotoğrafı

ESA’nın Herschel Gözlemevinin elde ettiği bu fotoğraf, yeni yıldızların gaz bulutları içinde şekil aldığı yıldız doğumevlerinden Rho Yılancı’yı (Rho Ophiuchi) göstermektedir. 440 ışık yılı uzaktaki Rho Yılancı Dünya’ya en yakın yıldız doğumevlerinden biridir. Yıldızlararası ortamın küçük ama önemli bileşeni olan bu tip bulutların bazıları optik ya da yakın kızılötesi dalga boyunda gözlendiğinde karanlık görünür. Buna …

Westerhout 43 Fabrikası

Gözlerden gizli Westerhout 43 yıldız oluşum bölgesi ESA’nın Herschel gözlemevinin kızılötesi görme yeteneğiyle açığa çıkarıldı. Çok sayıda muazzam yıldızın gaz ve toz içinde yaşadığı dev bulut Kartal takımyıldızı yönünde olup Güneş’ten 20.000 ışık yılı uzaktadır. Yedi milyondan fazla Güneş’in olduğu bölgede yeni doğan yıldızların güçlü ışığı ile ısınan 20’den fazla yıldız doğum ocaklarına ev sahipliği …

Üçüncü Büyük Cüce Gezegenin Uydusu Keşfedildi

Üç gözlemevi yardımıyla Güneş Sistemindeki en büyük üçüncü cüce gezegen olan 2007 OR10’un bir uydusu olduğu tespit edildi. Cüce gezegen ve uydusu 4,6 milyar yıl önce Güneş Sisteminin oluşumundan arta kalan buz artıklarından oluşan oldukça soğuk bir alanda, Kuiper Kuşağında yer alıyor. Keşif Kuiper Kuşağındaki bilinen cüce gezegenlerin uyduları olduğu olasılığını güçlendiriyor. Böylece sistemimizin gençlik …

Genç Gösteren Antik Yıldız

ESA’nın Herschel gözlemevine ait bu görüntünün merkezinde parlayan yıldız gerçekten tuhaf kozmik bir cisimdir. Nedeni ise yaşlı olmasına karşılık genç göstermesidir! Gökbilimciler eski yıldızları yaydıkları ışıktaki silikonoksit ve hidroksil maser ışınına* bakarak belirler. 12 bin ışık yılı uzaktaki bu tuhaf yıldız IRAS 19312+1950 olarak bilinmektedir. Kafaları karıştıran bu yıldızın kendini olduğundan genç göstermesinin nedeni ise …

Merkeze Herschel Bakışı

Gökadamızın merkezi yeni yıldızların oluşumu için gerekli malzemeyi barındıran can damarıdır. Milyonlarca yıldızın yer aldığı bu bölge Herschel’in kızılötesi algılayıcıları ile böyle görüntülendi. 8000 ışık yılı uzağımızdaki, Tilkicik (Vulpecula) takımyıldızı yönündeki OB1 adındaki bu bölge dev yıldızların oluşturduğu dev bir birliktir. Bu yıldızların yaydığı morötesi ve diğer ışınımın büyük kısmı, bulutun yakınındaki gaz ve tozun …

Herschel’den Samanyolu Panoraması

Birkaç yüz saat aynı yere bakabilir misiniz? Herschel baktı ve aşağıdaki videoyu oluşturdu. Kızılötesi dalga boyunda gözlem yapan ESA’nın Herschel Gözlemevi verileriyle oluşturulan bu film, Samanyolu merkez düzleminin ancak % 40’ını gösteriyor. Görüntü mavi renk 70 mikron, yeşil renk 160 mikron ve kırmızı renk 350 mikron olmak üzere üç dalga boyunda oluşturulmuştur. Film süresince 100.000 …

Gelecek Bu Şeritte!

Her yerde yıldız oluşumlarına rastlanabilir. Samanyolu içerisinde birbirine bağlı gaz ve toz bulutları arasında yeni yıldızların doğduklarına çok kez şahit oluyoruz. Şimdi de ESA’nın Herschel Uzay Gözlemevi bu bulutlardan birinin içine bakıp neler olup bittiğini anlamaya çalıştı. Belki söyleyeceğimiz bir tezat olacak ama gökbilimciler doğmak üzere olan yıldızları Samanyolu’nun en soğuk noktalarında arar. Çünkü yıldızın …

Yılan’daki Dev İpliksi Yapılar

Gökadamız yıldızlarının arasındaki boşluk yıldızlararası ortam adını alır. Bu ortam moleküler bulutlar, soğuk ve sıcak gazlar, elektrik yüklü hidrojen bölgeleriyle kaplıdır. Kütlesinin büyük bir kısmı hidrojenden oluşmuş moleküler bulutlar yıldızlararası ortamın yoğun bir parçasıdır. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Herschel Uzay Gözlemevi bu bulutlardaki ipliksi yapıları ortaya çıkarmıştı. Yeni doğan yıldızların ihtiyacı olan maddenin bir kısmı …

Boğa Moleküler Bulutu

ESA’nın Herschel Uzay Gözlemevi’nin elde ettiği bu görüntüde Boğa takımyıldızında, 450 ışık yılı uzaktaki karmakarışık gaz ve tozla örülü dev yıldız doğumevi Boğa Moleküler Bulutuna ait. 2009 yılında göreve başlayan Herschel yaklaşık dört yıl boyunca gökyüzünü uzak kızılötesi dalga boyunda tarayarak önemli bilgiler elde etti. Herschel’in belki de en önemli keşfi gökadamızı saran gaz ve …