Genç Gösteren Antik Yıldız

yildiz dogum b

ESA’nın Herschel gözlemevine ait bu görüntünün merkezinde parlayan yıldız gerçekten tuhaf kozmik bir cisimdir. Nedeni ise yaşlı olmasına karşılık genç göstermesidir!

Gökbilimciler eski yıldızları yaydıkları ışıktaki silikonoksit ve hidroksil maser ışınına* bakarak belirler. 12 bin ışık yılı uzaktaki bu tuhaf yıldız IRAS 19312+1950 olarak bilinmektedir.

Kafaları karıştıran bu yıldızın kendini olduğundan genç göstermesinin nedeni ise kendisini, genç yıldızların doğum evlerindeki bulutlarda gözlenen, kimyasal açıdan zengin bulutun sarmış olmasıdır.

Herschel ile NASA’nın Spitzer uzay teleskobunun kızılötesi gözlemleri yıldızın olduğu alanda yeni bir yıldız oluştuğu düşünülüyor.

Yaklaşık 10 Güneş kütlesindeki yıldız, Güneş’e göre 20 bin kat daha fazla enerji yayar. Oksijen açısından zengin olduğu düşünülen yıldızın kutuplarından en az 90 km/s’lik hızla gaz fışkırmaları gerçekleşmektedir.

Yıldız, 500 ile 700 Güneş kütlesine eşdeğer, su, karbondioksit ve büyük miktarda buzdan oluşmuş gaz, toz bulutuyla çevrilidir.

Antik yıldızın bu bulutu beslediği ve böylece bulutta yeni bir yıldızın oluşmaya başladığı düşünülüyor. Dolayısıyla gökbilimciler bu alanı yıldız doğumevi olarak tanımlıyor.

*Lazer yoğunlaşmış görünür ışık iken maser yoğun mikrodalga ışımadır.

Görüntü telif hakkı: ESA/Herschel/PACS/Hi-GAL Project, KU Leuven

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d