Serbest Dolaşan Kara Delik Keşfedildi

Serbest Dolaşan Kara Delik Keşfedildi

Gökbilimciler Samanyolu gök adamızda 100 milyon kara deliğin serbest halde dolaştığını tahmin ediyor. Şimdiye kadar bu fikri destekleyecek serbest bir kara delik keşfedilmemişti. Altı yıllık titiz gözlemlerin ardından Hubble teleskopunun yardımıyla böyle bir kara deliğin varlığına ilişkin doğrudan kanıt sağlandı….

Europa’nın Su Buharı Biriktirdiği Keşfedildi

Europa’nın Su Buharı Biriktirdiği Keşfedildi

Güneş’ten sekiz yüz milyon kilometre uzakta yaşamın olmayacağını düşünürdük. Ancak yaşam arayışı içindeki gezegen gökbilimcileri Europa uydusuyla yakından ilgileniyorlar. Yer’in uydusu Ay’dan biraz daha küçük olan Europa gaz devi Jüpiter’in çevresinde dolanmaktadır. Buzlu uydunun yüzey sıcaklığı eksi 160 derecenin üzerine…

2037’de Süpernova Patlaması Görülecek!

2037’de Süpernova Patlaması Görülecek!

Gökbilimde tahminde bulunmak zordur. Buna karşılık Ay ve Güneş tutulmalarını, bazı kuyrukluyıldızların Güneş’e yaklaşmaları ile ilgili zaman tahminlerini kolaylıkla yapabilirler. Güneş Sisteminin çok ötesine bakan gökbilimciler Süpernova Requiem adlı patlayan bir yıldızın 2037’de ölümünün tekrarının oluşacağını tahmin ettiler. Yakın gelecekte…

Ganymede’de Su Buharı Olduğu Keşfedildi

Ganymede’de Su Buharı Olduğu Keşfedildi

Gökbilimciler Jüpiter’in Ganymede uydusunun atmosferinde su buharı çıkışları gerçekleştiğini belirledi. Uydunun buzlu yüzeyinden ayrılıp uzaya püsküren buhar Hubble teleskopunun arşiv verileriyle elde edildi. Jüpiter’in uydusu Ganymede, Güneş Sisteminin en büyük uydusu ve dokuzuncu büyük cismidir. Ganymede, Yeryüzü’ndeki tüm okyanuslardan daha…

Uranüs’ün X-Işını Yaydığı Keşfedildi

Uranüs’ün X-Işını Yaydığı Keşfedildi

Dört Yer çapındaki gaz devi Uranüs hakkında en az bilgi sahibi olduğu bir gezegendir. Şimdiye kadar sadece Voyager 2 ile yakın geçiş yapılan gezegen kendine has ve dikkat çeken özelliklere sahiptir. Bu görsel gezegenin optik ve X-ışını verilerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Pembe alanlar X-ışını verilerine aittir.

Kozmik Yüz

Kozmik Yüz

Hubble teleskopu çarpışmakta olan eşit büyüklükteki iki gökadayı görüntüledi. Evrende birçok gökada çarpışması gözlense de 704 milyon ışık yılı uzakta gerçekleşen bu çarpışma en çarpıcı olanlardan biridir. İki devin karşılaşması çevrelerini saran halka yapısını oluşturmuş. Çarpışmalar gökadalardaki gaz, toz ve…

Yarasa Gölgesi Bulutsusu

Yarasa Gölgesi Bulutsusu

Hubble teleskopu Yılan (Serpens) bulutsusunda yer alan ve HBC 672 yıldızının aydınlattığı ve yarasa gölgesini taklit eden bir ilkel gezegenimsi diskini (protoplanetary disc) görüntüledi. Bulutsu verdiği görüntüden dolayı Bat Shadow (Yarasa Gölgesi) olarak adlandırılıyor. Yılanın kuyruğunda (Serpens Cauda) yer alan…

Uzak-Yakın Bir Arada

Uzak-Yakın Bir Arada

NASA’nın Hubble teleskopunun morötesi verilerini kullanan gökbilimciler uzak evrende en fazla yıldız doğumlarının gerçekleştiği bölgelerden birinin görüntüsünü oluşturdu. Görülen alanda 12.000’i bol yıldız oluşturan olmak üzere 15.000’den fazla gökada bulunmaktadır. Hubble’ın morötesi görme yeteneği evreni kavramamızda önemli bir pencere açarak…

Ölmeyen Yıldız Eta Karina

Ölmeyen Yıldız Eta Karina

Samanyolu’ndaki en parlak yıldızlardan biri olan mamut yıldız Eta Karina’yı yok etmek için büyük patlamadan daha fazlası gerekir. Yaklaşık 170 yıl önce Eta Karina’da (Eta Carinae) bir patlama meydana geldi ve normal bir süpernova patlaması kadarlık enerji uzaya yayıldı. Ama…

Ölü Bir Yıldızın Soluk Hayaleti

Ölü Bir Yıldızın Soluk Hayaleti

Bu müthiş görüntü aslında bir o kadar da karmaşık olayları betimliyor. Bu manzara bizim gözümüzden muhteşem bir görüntü olsa da gökbilimcileri için her bir renk farklı molekülleri ve aynı zamanda farklı enerjik olayları anlatıyor. Örneğin Spitzer teleskopunun gözünden kırmızı renkli…