Sıra Dışı Sinyal

Sıra Dışı Sinyal

Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezindeki (ICRAR) gökbilimciler, uluslararası ekiplerle birlikte yeni bir tür kozmik görüngü hakkında sıra dışı bir keşifte bulundu. ASKAP J1832-0911 olarak adlandırılan cismin, her 44 dakikada iki dakika süren radyo dalgaları ve X-ışınları yaydığı belirlendi. Samanyolu’nda bulunan…

Hidrojen Rekoru Kıran Uzak Gökada

Hidrojen Rekoru Kıran Uzak Gökada

Gökbilimciler radyo astronominin sınırlarını genişletti. Yeni çalışmada öncekine göre iki kat daha uzakta, beş milyar ışık yılından uzaktaki bir gökadanın yaydığı zayıf hidrojen sinyali tarandı. Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi’nin (National Radio Astronomy Observatory) Çok Büyük Dizge (Very Large Array) adı…

Dev Karadelikler Nasıl Büyüyor?

Dev Karadelikler Nasıl Büyüyor?

Her büyük gökada da bir dev karadelik bulunur. Bu bilgi akla yeni bir soruyu getirir: bunları ne büyütüyor? Doğu Avustralya’daki CSIRO Parkes Radyo Teleskopu ile yapılan gözlemsel verilerde kütleçekimsel dalgaların aranması süper kütleli karadeliklerin büyümesiyle ilgili sorunun çözümüne katkı sağlayacak…

Yıldızların Hareketlendirdiği Galaktik Gayzerler

Yıldızların Hareketlendirdiği Galaktik Gayzerler

CSIRO’nun 64 m’lik Parkes radyo teleskopu ile yüklü parçacıkların gökadamız merkezinden süpersonik hızlarla uzaklaştığı tespit edildi.

2010 yılında “Fermi baloncukları” adıyla bilinen gözlemlere ait bulgular, Nature Dergisi’nin 2 Ocak sayısında Avustralya, ABD, İtalya ve Hollanda gökbilimcilerinin oluşturduğu bir ekip tarafından yayınlandı.