En Yakın Karasal Gezegen Bulundu

Dünya’ya en yakın kayalık bir gezegen keşfedildi. Gezegenin önemi sadece bize en yakın karasal gezegen olması değil, yoğunluğu da dikkat çekici: gezegenin yoğunluğuna göre bir dolu altına sahip olmalı. Sadece 21 ışık yılı uzaklıktaki HD 219134b gezegeni yıldızına çok yakın bir yörüngede dolanıyor. Gezegen teleskopla görülemez, ancak gökyüzünde parlayan yıldızı Kraliçe Cassiopeia) takımyıldızının yakınında bulunuyor. …

Mars Büyüklüğünde Gezegen Keşfedildi

Ötegezegen sayısı 2000’e yaklaştı. Bu gezegenlerden bazıları ise Dünya büyüklüğünde. Araştırmacılar artık Dünya gibi küçük ve kayasal gezegenleri de keşfedebiliyor, özelliklerini saptayabiliyor. Yakın gelecekte çok daha fazla küçük gezegen bulunabilecek. İşte bunlardan biri Dünya’dan da küçük Mars büyüklüğünde Kepler-138b. Araştırmacılar Kepler-138 yıldızının gezegenlerini temel alarak bir çizelge hazırladı. Bu çizelge en küçük ötegezegenlerin boyutları gösterilmektedir. …

Yeni Bir Cüce Gezegen Keşfedildi

Güneş Sistemi’nin bilinen en uzak üyesi değişti: Yeni bir cüce gezegen keşfedildi. Carnegie Enstitüsü’nden Scott Sheppard ile İkizler (Gemini) Gözlemevi’nden Chadwick Trujillo’nun ortak çalışmasıyla Güneş Sistemi’nin en uzak üyesi olan 2012 VP113 cüce gezegeni keşfedildi. Bu büyük bir olasılıkla Oort Bulutu’ndaki belki de sayısı binleri bulan cisimlerden sadece biridir. Üstelik 2012 VP113’ün yörüngesini ve Oort …

ALMA, Dev Bir Gezegen Oluşum Diski Keşfetti

Japon gökbilimciler genç bir yıldızın çevresinde dev bir gezegen sisteminin oluştuğunu keşfettiler. Bu sonuç gezegen oluşum kuramları üzerinde etkili olarak gezegen sistemlerinin farklı kökenleri olabileceğini de gösterebilir. Araştırma ekini ESO’nun ALMA ile Kurt (Lupus) takımyıldızındaki HD142527 adlı genç bir yıldızı gözlediler. ALMA görüntülerinde yıldızın çevresinde, gezegenleri oluşturan kozmik tozdan oluşmuş asimetrik bir halka olduğu görüldü. …

Vega’da Büyük Asteroit Kuşağı Keşfedildi

Gökbilimciler gökyüzündeki en parlak ikinci yıldız olan Vega çevresinde büyük bir asteroit kuşağı keşfettiler. Keşif NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu ile Herschel Uzay Gözlemevi verileriyle gerçekleşti.

Vega çevresindeki asteroit kuşağının keşfi Fomalhaut adındaki başka bir yıldızın asteroit kuşağıyla benzerlik gösteriyor.

Beyaz Cücelerde Yaşam Olabilir

Beyaz cüceler ölü bir yıldız olabilir ancak onların soluk ışığı bildiğimiz anlamdaki yaşam için yeterli olabilir. Bu da yaşanabilir gezegenlerin sayısının düşündüğümüzden daha çok olması demek. Birçok gezegen avı projeleri Dünya’nın bir ikizini bulmak adına güneş benzeri yıldızların çevresindeki karasal gezegenleri bulmaya odaklanmıştır.

55 Cancri e Sanılandan Daha Yoğunmuş

Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıktaki 55 Cancri A yıldızının e gezegeni sanılandan daha yoğun ve yıldızının çevresinde sanılandan daha kısa sürede dolandığı belirlendi. Bir teleskopla gezegeni görmek mümkün olmamasına karşılık 55 Cancri A yıldızı önümüzdeki iki ay boyunca açık ve yeterince karanlık bir gecede çıplak gözle bile rahatlıkla izlenebilir.