Komşunun İlk Nötron Yıldızı Keşfedildi

Komşunun İlk Nötron Yıldızı Keşfedildi

Samanyolu’nun komşusu Andromeda Gökadası’nın ilk nötron yıldızı bulundu. Keşif on yılı aşkın süredir görev yapan Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait XMM-Newton uzay teleskopu tarafından gerçekleşti. Andromeda ya da gökbilimcilerin bildiği adıyla M31 gökyüzü gözlemcilerinin çok sevdiği hedeflerden biridir ve karanlık…

Andromeda Yıldız Doğumlarını İşaret Ediyor

Andromeda Yıldız Doğumlarını İşaret Ediyor

Hubble Uzay Teleskopu’nun Andromeda görüntülerini inceleyen gökbilimciler, komşu gökadadaki yıldız oluşum oranının gökadamızla benzer olduğunu belirledi. Yakın ve uzak gökadalardaki yıldız kümeleri yıldız doğumları hakkında önemli ipuçları vermektedir. Hubble’ın M31’e ait 414 veri yığınındaki fotoğrafların incelenmesi bilim insanlarına yüksek miktarda…

HD Kalitesinde Andromeda

HD Kalitesinde Andromeda

NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu ile Andromeda Gökadası’nın şimdiye kadar ki en ayrıntılı görüntüsü elde edildi. M31 olarak da bilinen gökadanın bir bölümünün göründüğü bu görsel 40 bin ışık yılı uzunluğunda olup 100 milyondan fazla yıldız yer alıyor. Hubble’ın yeni görüntüsünde…

Andromeda’da Dokuz Yeni Karadelik Keşfedildi

Andromeda’da Dokuz Yeni Karadelik Keşfedildi

NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi verilerinden yararlanan gökbilimciler Samanyolu’na en yakın gökada Andromeda’da, daha önce benzeri görülmemiş özgür karadelik keşfettiler. 13 yıla yayılmış 150’den fazla Chandra gözlem verilerini kullanan araştırmacılar başka bir gökada da şimdiye kadar bulunmuş en fazla sayıda, önceki…

Herschel Gözüyle Andromeda

Herschel Gözüyle Andromeda

NASA’nın da yapımı aşamasında çeşitli katkılar sağladığı ESA’ya ait Herschel uzay gözlemevi her ne kadar artık gözlem yapmayacak olsa da, yolladığı verilerin işlenmesine devam ediliyor. Onlardan biri de yakın gökada Andromeda’ya (M31) ait. Herschel’in görüntüsünde gökadadaki yıldızların oluşturduğu ince şerit…

Zincirli Prenses’te Doğan ve Ölen Yıldızlar

Zincirli Prenses’te Doğan ve Ölen Yıldızlar

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) iki gözlemevi Zincirli Prenses (Andromeda, M31, NGC 224) Gökadası için güçlerini birleştirdi. Herschel ile kızılötesi dalga boyunda şimdiye kadar görülmemiş ölçüde yıldız oluşum disklerini ve XMM-Newton Teleskopu da X-ışınları ile ölmekte olan yıldızları gözledi. Samanyolu’na benzeyen yapısıyla M31, birkaç yüz milyar yıldız barındırır.

Andromeda’daki Hareketlilik

Andromeda’daki Hareketlilik

NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi 10 yıl aralıklarla toplamda 1 milyon saniye süreyle gözlediği Andromeda Gökadası’nın (M31) görüntülerini birleştirdi. Bu görüntülerin eşliğinde gökbilimciler gökadanın merkezinin yakınındaki karadelikte 2006’dan bu yanan süren hareketlilikle ilgili bir çalışma gerçekleştirdiler.

WISE’den Farklı Görüntüler

WISE’den Farklı Görüntüler

Geçtiğimiz ay 14 Ocak’ta göreve başlayan kızılötesi teleskop WISE ile 4 farklı nesneye ait yeni görüntü elde edildi: bir kuyrukluyıldız, patlayan bir yıldızdan oluşmuş bulut, Andromeda Gökadası ve yüzlerce gökadadan oluşmuş bir küme.

Chandra Kozmik Sırrı Aralıyor

Chandra Kozmik Sırrı Aralıyor

Yandaki görüntü M31 ya da bilinen adıyla Andromeda Gökadasına ait. Görüntü Chandra (X-ışını), Spitzer(kızılötesi) ve Dijital İzleme-Digitized Sky Survey (görünür ışık) verilerinden oluşturuldu. Gökadanın merkezini gösteren sarı parlak bölge Chandra ile alınmıştır.