Hubble Uzay Teleskopu’nun Andromeda görüntülerini inceleyen gökbilimciler, komşu gökadadaki yıldız oluşum oranının gökadamızla benzer olduğunu belirledi.
Yakın ve uzak gökadalardaki yıldız kümeleri yıldız doğumları hakkında önemli ipuçları vermektedir.
Hubble’ın M31’e ait 414 veri yığınındaki fotoğrafların incelenmesi bilim insanlarına yüksek miktarda veri sağladı.
Komşu gökadanın diskinde bulunan 117 milyon yıldızın 8000’e yakın fotoğrafı optik, morötesi ve yakın kızılötesi dalga boyunda üretilmiştir.
Hubble’ın gözlediği yıldız kümelerinin bazıları birbirinden çok uzaktadır. Bu kümelerin yaşları ise 4 ile 24 milyon yıl arasında değişmektedir.
Ancak asıl sürpriz bu kümelerin birbirine çok benzemesidir. Burada kırmızı cüceler ile büyük süper dev yıldızların dengeli olarak dağılmıştır. Komşu gökadada da böylesi kümelerin görülmesi önemlidir.
Moleküler hidrojen ve toz bulutu çöktüğünde yıldız doğumu başlar. Her yıldız çöken bulutun yüzlerce parçası içinde oluşur. Bundan dolayı oluşan yıldızların kütleleri eşit olmaz. Yıldız kütleleri 1 ya da 12 güneş kütlesinde olabilir.
İlginç bir şekilde kümelerdeki yıldızların % 25’inin en parlak ve en büyük kütleli yıldızlar olduğu düşünülüyor. Gökbilimciler uzak yıldız kümeleri ve gökadalardaki bu parlak ve büyük yıldızlara bakarak kümelerin ne kadar hızlı yıldız oluşturduğunu anlamaya çalışır. Elde edilen sonuç büyük kütleli yıldızlara göre düşük kütleli yıldızların önceki tahminlere göre daha az oluştuğunu gösterir.
Bu kanıtlar erken evrende gezegen oluşumları için gerekli ağır elementler az sayıdaki büyük kütleli yıldızların süperovaları nedeniyle yeterli değildi. Bu nedenle özellikle 10 milyar yıl önceki evrende yıldız oluşum oranını bilmek önemli olmaktadır.
http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2015/18/