Yıldızların yaşam döngüleri vardır. Uzayda toz ve gaz parçaları yoğunlaşıp birbirinin üzerine çöküp ısındığında doğarlar. Oluşan yıldızlar milyonlarca ile milyarlarca yıl boyunca yanarlar ve sonra …
meteor
Ay 4 Milyar Önce Bombardıman Altındaymış
Bilim insanları uydumuzun yaklaşık 4 milyar yıl önce ağır bir meteor bombardımanına uğrayarak kabuğunda derin çatlaklar ve kraterler oluştuğunu düşünüyor. Bu ve benzeri etkiler Ay …
24 Mayıs Sabahı Yağmur Yağacak mı?
24 Mayıs sabaha karşı yeni bir meteor yağmuruyla tanışabiliriz. Üstelik tahminlere göre saatte 200’den fazla göktaşının Dünya atmosferine gireceği düşünülüyor. Bu ise yılın en iyi …
Ay’da Parlak Bir Patlama Kaydedildi
Geçtiğimiz 8 yıl boyunca gökbilimciler Ay yüzeyine çarpan göktaşlarının neden olduğu patlamaları görmek için Ay’ı yakından izlediler. Bu çalışma sonucunda her yıl yüzlerce çarpmanın gözlendiği …
Rusya’ya Düşen Meteorun Sesi
15 Şubat 2013’de Rusya’ya düşen meteorun ses kaydı yayınlandı. ABD’nin Georgia Teknoloji Enstitüsü’nin kaydettiği ses meteorun düşmesinden 10 saat öncesinden başlıyor. İnsan kulağının algılayacağı ses …
Satürn Halkalarına Dalan Meteoritler
NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn halkalarına çarpan küçük meteoritleri doğrudan görüntüledi. Böylece gökbilimcilerin gözlediği Dünya, Ay ve Jüpiter gibi çarpışmaların yaşandığı gökcisimleri arasına Satürn halkaları …
Biri Düştü Diğeri Sıyırdı
Dün yani 15 Şubat 2013’de iki önemli gökbilim olayı gerçekleşti. Böylece insanın doğa olayları karşısındaki çaresizliğini bir kez anlamış olduk. İlki Dünya’yı yalayıp geçen 2012 DA14 asteroitinin geçişiydi. Diğeriyse sabah saatlerinde Rusya’nın kuzeyindeki Ural Bölgesi’ne düşen meteordu.
Dünya’nın Yeni Uyduları!
Dünya’nın tek uydusu Ay olmayabilir. Biraz abartılmış bir cümlede olsa Dünya’nın çekimine kapılıp çevresinde dolanan sadece Ay olmayabilir. Birçok küçük asteroit yakında Ay’ın yanına eklenebilir. Bunlardan biri de 2006’da yakalanan 2006 RH120 adında birkaç metrelik asteroit.