En Büyük Kuyrukluyıldız Keşfedildi

Güneş Sisteminde şimdiye kadar bilinenler içinde en büyük kuyrukluyıldız keşfedilmiş olabilir. 23 Haziran’da keşfedilen ve normal bir kuyrukluyıldızdan 1000 kat daha kütleli olduğu düşünülen cisme C/2014 UN271 adı verildi. Gökbilimciler cismin tipik bir kuyrukluyıldızdan 10 kat daha geniş yani 100 ile 200 km arasında bir çapa sahip olduğunu tahmin ediyor. Cisim çok uzakta olduğundan bu …

Dokuzuncu Gezegen Aslında Bir Karadelik mi?

Harvard Üniversitesi bilim insanları Karadelik Girişimi (BHI) adını verdikleri yeni bir yöntemle Dokuzuncu gezegen sorununu çözmeyi amaçlıyor. Buna göre aslında cismin gezegen değil, oluşum aşamasında olan küçük bir karadelik olabileceği üzerinde duruluyor. Yöntemle cismin karadelik olup olmadığı araştırılacak. Harvard Üniversitesinden Avi Loeb, Frank B. Baird ve lisans öğrencisi Amir Siraj kuyrukluyıldızların yörünge bozulmalarını tarayarak dış …

9. Gezegenin Varlığına Yönelik Bir Kanıt Daha

Gezegen X ya da daha bilinen adıyla Gezegen 9 var mı? Henüz gözlemsel olarak gezegenin varlığı doğrulanmadı. Ancak tüm dolaylı gözlemler böyle bir gezegen olduğuna işaret ediyor. Yeni keşfedilen 2015 TG387 adlı cisim de bu açıdan önemli kanıtlar sunuyor. Bir grup araştırmacı Pluto’nun çok uzağında olduğu düşünülen Gezegen X’in var olduğunu destekleyen uzak bir cisim …

Tehlikeli Yakınlaşmalar

ESA’nın (Avrupa Uzay Ajansı) Gaia uydusu tarafından araştırılan 300 000’den fazla yıldızın hareketi, Güneş’le olabilecek ender rastlanan yıldız yakınlaşmalarının sonuçlarını ortaya koyuyor. Böylesi bir yakınlaşma Güneş Sistemi’nin çok uzaklarında yer alan kuyruklu yıldız bulutunu etkileyebileceği ve geçmişte olduğu gibi uzak gelecekte bunların bir kısmının Dünya’ya yönelebileceğini ortaya koyuyor. Güneş Sistemi ve diğer yıldızların gökada içerisindeki …

9. Gezegenin Yakınında Yeni Cisimler Gözlendi

Dokuzuncu gezegeni kim keşfedecek? Gökbilimciler arasındaki tatlı rekabet sürüyor. Ancak bu rekabet iki uç fikirde yoğunlaşmış durumda. Biri dokuzuncu gezegenin varlığının kanıtlarını kabul edip gezegeni bulmak için yoğun çaba sarf edenler. Diğeri ise kanıtları fazla zorlayıcı görüp, böyle bir gezegen olmadığını savunanlar. Yeni bir çalışma bu tartışmayı ateşleyecek gibi görünüyor. Carnegie Enstitüsünden Scott Sheppard ve …

Gezegen 9 Var mı?

Bilim insanları bu yılın başlarında gökbilim dünyasına adeta bomba gibi düşen bir çalışmayı tartışıyor. Bilindiği üzere Güneş’ten oldukça uzakta, Oort bulutu içinde bir gezegen olması gerektiği öne sürülmüştü. Varlığı matematiksel olarak öne sürülen Gezegen 9 henüz gözlemsel olarak doğrulanmadı. Kuramcıların bir kısmının böylesi bir yörüngede gezegen olması üzerine ciddi itirazları var. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden (CfA) …

Oort Bulutu’nda Önemli Bir Keşif: Kuyruksuz Kuyrukluyıldız

Gökbilimciler Güneş’ten milyarlarca kilometre uzaklıktaki Oort Bulutu’nda, Dünya’nın ve iç Güneş Sistemi’nin oluşumunu sağlayan maddeden yapılmış ve bunu korumuş kuyruğu olmayan kuyrukluyıldız keşfetti. ESO’nun Çok Büyük Teleskopu (VLT) ve Kanada-Fransa-Hawaii Teleskopu ile yapılan gözlemler, C/2014 S3 (PANSTARRS) adlı İç Güneş Sistemi’ndeki asteroit özellikleri gösteren, kuyrukluyıldız yörüngesine sahip cismi ortaya çıkardı. Keşif Güneş Sistemi’nin oluşumu hakkında …

Yeni Bir Cüce Gezegen Keşfedildi

Güneş Sistemi’nin bilinen en uzak üyesi değişti: Yeni bir cüce gezegen keşfedildi. Carnegie Enstitüsü’nden Scott Sheppard ile İkizler (Gemini) Gözlemevi’nden Chadwick Trujillo’nun ortak çalışmasıyla Güneş Sistemi’nin en uzak üyesi olan 2012 VP113 cüce gezegeni keşfedildi. Bu büyük bir olasılıkla Oort Bulutu’ndaki belki de sayısı binleri bulan cisimlerden sadece biridir. Üstelik 2012 VP113’ün yörüngesini ve Oort …

Dayan ISON

28 Kasım’da hayatta kalma mücadelesinin sonucu belli olacak olan ISON Dünya yörüngesini geçerek Güneş’e doğru hızla ilerliyor. Kuyrukluyıldız tahmincileri yanıltan bir parlaklıkta olsa da gözlemevlerine adeta poz veriyor. Gözlemevleri ve amatör gökbilimciler kuyrukluyıldızın incecik yeşil atmosferini ve ipliksi çift kuyruğunu görmeye başladılar bile. ISON (Oort Bulutu’ndan kopup ilk kez iç sisteme geliyor)’un bu macerasının nasıl …

Spitzer’den Ayrıntılı ISON Gözlemi

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu iç güneş sistemine geçmeye hazırlanan ISON kuyrukluyıldızından güçlü karbondioksit çıkışları gözledi. Spitzer’in Kızılötesi Kamera Dizisi ile 13 Haziran’da elde edilen görüntülerde yaklaşık 300.000 kilometre uzunluğundaki kuyruktaki tozun, karbondioksit karışımı olduğu ve adeta ‘köpürdüğü’ farkedildi. John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuarı’ndan NASA’nın ISON Gözlem ekibi üyesi Carey Lisse: “ISON’un her gün 1 …