En Büyük Kuyrukluyıldız Keşfedildi

Güneş Sisteminde şimdiye kadar bilinenler içinde en büyük kuyrukluyıldız keşfedilmiş olabilir. 23 Haziran’da keşfedilen ve normal bir kuyrukluyıldızdan 1000 kat daha kütleli olduğu düşünülen cisme C/2014 UN271 adı verildi.

Gökbilimciler cismin tipik bir kuyrukluyıldızdan 10 kat daha geniş yani 100 ile 200 km arasında bir çapa sahip olduğunu tahmin ediyor. Cisim çok uzakta olduğundan bu tahmin oldukça kabadır. Cismin boyutu Güneş ışığını yansıtma oranına göre hesaplandı. Kuyrukluyıldız 2031’de gezegenimize en yakın konumda bulunacak ki bu konum bile bize oldukça uzakta olacak.

İlk olarak Karanlık Enerji Araştırması verilerinde rastlanan simin şu an Uranüs-Güneş uzaklığında yani 20 astronomik birim uzaklıkta bulunuyor (1 astronomik birim Yer-Güneş arası uzaklıktır). Kuyrukluyıldızın parlaklığı şu an 20 kadir yöresinde (İnsan gözünün görebildiği en sönük cismin parlaklığı 6 kadir civarıdır). Yani amatör teleskoplarla görülmesine olanak yok.

Kuyrukluyıldız 2031’de Yer’e en yakın konumda olacak. Cisim bu tarihte Satürn-Güneş uzaklığı, 11 astronomik birim kadar Yer’e yakın olacak. O zaman amatör gözlemciler çok büyük teleskoplarla cismi görüntüleyebilir.

Kuyrukluyıldızın eldeki verileri cismin 40.000 astronomik birim uzaktan, Oort Bulutundan geldiğini gösteriyor (Oort bulutu Güneş Sisteminin dış sınırını oluşturan soğuk ve geniş bir bölgedir.) Kuyrukluyıldızların çoğu buradan gelmektedir). Cisim en son 3 milyon yıl önce iç Güneş Sistemini ziyaret ettiği belirtiliyor.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d