Süper Süratli Yıldız Keşfedildi

Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara deliğin çevresinde bir yıldızın muazzam süratle dolandığı belirlendi. S4716 adlı yıldız Yay A* adlı kara deliğin çevresinde saniyede 8000 kilometre süratle yol alıyor. Yıldız kara deliğe 100 astronomik birim uzaktaki yörüngesini dört yılda tamamlıyor. Astronomi birimi Yer-Güneş arası uzaklıktır. Köln Üniversitesi ve Çek Cumhuriyeti’ndeki Masaryk Üniversitesindeki araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışma Astrophysical  …

Samanyolu’nun merkezindeki kara delik ilk kez görüntülendi

12 Mayıs’ta aralarında Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Almanya’daki genel merkezi de dahil olmak üzere dünya genelindeki eş zamanlı basın konferanslarında gökbilimciler gökadamız Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara deliğin ilk görüntülerini paylaştı. Elde edilen sonuçlar nesnenin gerçekten bir kara delik olduğunu doğrularken, çoğu gökadanın merkezinde bulunduğu düşünülen bu tür devlerin doğaları hakkında önemli ipuçları sağladı. Görüntü, …

Samanyolu’nun Şekli Bildiğimizden Daha Farklı Olabilir

Kırsal bir yerde gökyüzünde gördüğünüz sayısız yıldızın yanında binlerce yıldızdan oluşan bir şerit görürsünüz. O şerit, içinde olduğumuz ve kenarından gördüğümüz Samanyolu gökadamızdır. Işıktan daha hızlı yolculuk edip gökada düzlemimizin üzerine çıkabilseydik, çekirdeğin çevresine sarılmış sarmal kolları olan düz bir disk görürdük. Bu sarmal kolların şekli gerçekte nasıl? Düzlemin üzerine çıkıp böyle bir görüntü göremediğimiz …

Yıldızın Dansı Einstein’ı Haklı Çıkardı

ESO’nun Çok Büyük Teleskopu (VLT) ile yapılan gözlemler Samanyolu’nun merkezindeki karadeliğin etrafında dolanan bir yıldızın tıpkı Einstein’ın genel görelilik teorisinin tahmin ettiği şekilde hareket ettiğini ortaya çıkardı. Yörüngesi Newton’un çekim teorisi ile tahmin edildiği gibi bir elips değil, rozete benzer şekildedir. Bu çok sonra elde edilmiş olan sonuç neredeyse 30 yıldır arttırılan hassas ölçümlerin bir …

Gökada Analizi Çalışması

Sarmal yapılar, bitkiler ve hayvanlardan, tropikal siklonlara ve gökadalara kadar çeşitli doğal cisimlerde görülür. Kuzey Karolina Doğa Bilimleri Müzesindeki (North Carolina Museum of Natural Sciences) araştırmacılar sarmal gökadaların sarmal kollarını doğru şekilde ölçmek için basit bir teknik geliştirdiler. Üstelik bu çalışmaya herkes katılabilir. Yeni ve basit yöntemde kişilerin kalıpları tanıma özelliğinden yararlanılması amaçlanıyor. Böylece araştırmacılara …

Samanyolu Merkezini Görüntüleyen ESO Teleskopu Yıldız Oluşumlarının Fırtınalı Geçmişini Ortaya Çıkardı

ESO’nun Çok Büyük Teleskopu (VLT) Samanyolu’nun merkezi bölgesini hayret verici bir çözünürlükte gözleyerek gökadamızdaki yıldız oluşumlarının hikayesi hakkında yeni ayrıntılara ulaştı. Yeni gözlemler sayesinde gökbilimciler Samanyolu’nun yaşamında etkileyici bir olaya dair kanıtlar elde etti: yüz binlerce süpernova patlamasıyla sonuçlanan aşırı yoğun bir yıldız oluşum evresi. “Gökada merkezinin büyük bir kısmına dair benzeri olmayan tarama gözlemlerimiz …

Bu Ne Hız?

Farkında değiliz belki ama Güneş sistemimiz büyük bir hızla yol alıyor. Güneşimizin de içinde olduğu Samanyolu’nun dış kısmındaki yıldızlar saniyede ortalama 210 kilometre hıza sahipler. Bu büyük bir sürat gibi görünse de en büyük sarmal gökadalarda yer alan yıldızların hızlarına göre aslında çok küçük. Samanyolu’ndan daha parlak, daha büyük ve kütleli olan “süper sarmallar” içindeki …

Dev Karadeliği Saran Toz Diski

Bir karadeliğin çevresinde neler olmaktadır? Karadeliğin çevresindeki bir madde diski ile karadelik arasında gerçekleşen olayların fiziği nasıl tanımlanabilir? Bu ve benzer soruların yanıtları henüz yok. Evrende hakkında en az bilgimizin olduğu cisimlerin başında karadelikler gelmektedir. Bilinmezlik her zaman dikkat çekicidir, cazibelidir. Bu nedenle de karadelikler üzerine birçok doğru ya da yanlış bilgilerle karşılaşılır. İnsan beyni …

Samanyolu Eğriymiş!

Görsel olarak Samanyolu her zaman düz ve sarmal şekilde gösterilir. Gerçekte ise durum bu değil. Samanyolu’nun eğilmiş ve bükülmüş olduğu belirlendi. Uzak noktalardaki 1339 yıldıza ait çalışmaya göre Samanyolu’nun ‘uçları’ bükülmüş durumda. Seçilen 1339 yıldız Cepheid değişken türünde. Yani parlaklıkları sürekli değişen yıldızlar. Bir yıldızın parlaklığına bakarak bize yakın mı uzak mı olduğunu söylemek zordur. …

Hubble’dan Triangulum Panaroması

Hubble teleskopu yakın gökadalardan M33 olarak bilinen Triangulum gökadasını yüksek çözünürlükte görüntüledi. Görüntüde gökadanın sarmal kısmında yakın 25 milyon yıldız tek tek görülebiliyor. 54 Hubble görselinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş panoramik görüntü 19 bin ışık yılı genişlikte bir alanı göstermektedir. Bu, M33’ün şimdiye kadar üretilmiş en ayrıntılı fotoğrafıdır. Yerel gökada grubumuz Samanyolu, Andromeda ve Triangulum tarafından yönetilir. …