3 Boyutlu Mars Krateri

NASA’nın Mars Yörünge Aracı ile 3 boyutlu Mojaver Krateri görüntüsü yayınlandı.

Kraterlerin 3-boyutlu görüntüleri yüksek çözünürlüklü dijital görüntü işleme kamerayla elde edildi.

Elde edilen görüntüyle birlikte kraterlerin duvarları içinde kalmış kütleler de görünür halde. Mars yüzeyinde bu türden yüzlerce krater bulunuyor. Bu kraterlerin içinde göktaşlarının çarpmasının etkisiyle erimiş olan gölcükler yer alıyor.

Mojaver Krateri 60 km çapında olan büyük bir kraterdir. 10 milyon yıl yaşında olan kraterin derinliği 2.6 km’dir. Erozyon ve diğer jeolojik süreçlerden etkilenerek bugünkü görünümüne ulaşmıştır. Mojave gibi yeni oluşmuş kraterler  gezegenin uğradığı göktaşı saldırılarını ve bu çukurlarda yer alan erimiş maddeyi de ortaya çıkardığı için önemlidir. Yakın zamanda böyle bir göktaşı, düştüğü yerde, toprağın altında buz olduğunu açığa çıkarmıştı.

1. Görüntü

2. Görüntü

3. Görüntü

Üstteki 1 ve 2. görüntü yaklaşık 5 km uzunluğundaki bölgeyi göstermektedir. 2. görüntü kraterin güneydoğu kısmını, 3. görüntü ise kuzeybatı kısmını gösteriyor. 4. görüntüde işaretlenen yer ise görüntüsü alınan kısımdır.

Kaynak:  NASA/JPL

HiRISE

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d