Titan’ın En Büyük Gölü

Titan’ın Ontario Gölü.

Cassini’nin 12 Ocak’ta çektiği bu görüntü Satürn’ün en büyük uydusu Titan’ın güney yarımküresindeki Ontario Gölü’ne ait. Ontario, Titan’ın en büyük gölüdür.

Görüntü kuzeye doğru çekilmiştir. Uzay aracının konumuna göre yönelen şekiller parlak veya pürüzlü görünmektedir. Pürüzsüz olan koyu ve düzgün bölge ise gölün yüzeyidir.

Kuzey kıyı şeridi 1 km yüksekliğindeki tepe ve nedir vadileriyle çevrilidir. Batı veya güney batıdan esen rüzgarların etkisiyle oluşan dalgalar, düzgün bir sahil şeridi oluşturmuştur.

Güneydoğu sahili ise yuvarlak başlı bir kıyı görüntüsündedir. Yakın zamanda oluştuğu düşünülen bu bölgeyi, çukurları dolduran sıvı madde oluşturmuştur.

Gölün batısında son derece gelişmiş bir delta görünmektedir. Deltanın şekli, yüksek bir ovadan göle doğru bir akıntı olduğunu ve en az iki lopun (yuvarlak hat) ortaya çıktığını gösteriyor. Bu tür delta örnekleri dünyada da, Afrika’daki Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki Albert Gölü’nün güney ucunda ve yine Afrika’daki Çad ülkesinin eski Megachad Gölü kalıntılarında da bulunur.

Titan, Dünya’dan sonra Güneş Sistemi’nde yüzeyinde sıvı bulunduran ikinci cisimdir. Ancak sıvı madde olarak su yerine sıvı etan ve propan bulunur. Ontario Gölü, Dünya’daki adaşından biraz daha küçük, 15 000 kilometre karelik bir alanı kaplamaktadır.

Kaynak: Cassini

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d