NASA’nın cüce gezegen Ceres çevresinde dolanan Şafak (Dawn) uydusu her zamankinden daha keskin ve ayrıntılı görüntülerle yüzeydeki bol kraterli yapıyı gösterdi. Bu fotoğraflar ilk haritalama çalışması için aracın 4400 km çaplı Ceres’e yaptığı ilk yakın uçuş sırasında elde edildi. Görüntülerde parlak noktalı kraterde yer aldı.

Ceres parlak krater
Ceres’in sırrı şimdilik çözüm bekleyen parlak noktalı krateri (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA).

Kraterin 90 km çapında olduğu ve üzerinde birçok ve farklı boyutlarda parlak noktanın yer aldığı görüldü. Bilim insanları bu görüntülere bakarak parlaklıkların ve parlaklık farklılığının nedenine ilişkin bir çözüm önerisi getirdi.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Şafak görevi baş araştırmacısı Chris Russell: “Bu yapılarla ilgili aklımıza gelen ilk fikir buz yansıması olduklarıdır. Bunun kaynağını henüz anlayamadık. Güneş Sistemi’nde çoklukla gördüğümüz ama Ceres’te daha farklı olarak kendini gösteren tuz yansıması olasılığını da düşünüyoruz. Daha yakından ve farklı açılarla alınabilecek yeni görüntülerle ne olduğu açıklığa kavuşabilir” diyor.

Şafak Ceres gibi yüzeyi kraterlerle kaplı dev asteroit Vesta’yı 2011 ile 2012 arasında 14 ay süreyle izledi ve yüzeydeki çukurları, tepeleri, çökmüş yapılar, heyelanlı bölgeleri görüntüledi.

Ceres’in kuzey yarımküresi görünür ve kızılötesi ışıkla görüntülendi (NASA/JPL-Caltech/UCLA/ASI/INAF).

Şafak ayrıca üzerindeki görünür ve kızılötesi haritalama tayfölçeriyle 16 Mayıs’ta Ceres’in kuzey yarımküresini gerçek renkleriyle gösterdi ve sıcaklık dağılımını ortaya koydu. Sıcaklık verileri kızılötesi ışıkla alındı. Araç aynı zamanda parlak noktaların niteliğini de belirleyebilecek özelliklere sahiptir.

3 Haziran’da şimdiki yörüngesine yerleşen Şafak, 2 Haziran’a kadar Ceres’i buradan izleyecek. Ağustos başında ise yeni yörüngesine yerleşip, Ceres’i 1450 km uzaktan izleyecek.

6 Mart 2015’de Ceres yörüngesine oturan Şafak iki farklı cismin yörüngesine giren ilk uzay aracı oldu. Araç daha önce Vesta’yı izlemiş ve onbinlerce görüntüyü dünyaya iletmişti.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d