Son Satürn Sistemi Görüntüleri

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Satürn’ün zengin dinamikleri Cassini uzay aracı tarafından çekilen bu görüntüde sergileniyor. Burada görülen malzemenin çoğunun, dev gezegenin uyduları ya da halka içinde gömülü durumdaki küçük kayaların halka ile etkileşim halinde olduğunu düşündürüyor.

Görüntünün ortasının sağ tarafında halkanın dışında bir tutam parlak madde görülüyor. Bu gözlem parlak geometrik kümenin tozlu malzemeden oluştuğunu gösterir.

Görüntü 28 Haziran 2012’de Cassini’nin dar açılı kamerası ile görünür ışık dalga boyunda alındı. Araç bu sırada Satürn’den 763 000 km uzaklıkta, Güneş-Satürn arasındaydı. Görüntü ölçeği piksel başına 4 km’dir.

   

Tetis’in kuzey ve güney kutbu merkez alınarak çekilen görüntülerle Tetis haritası oluşturuldu.

Haritalar ilk kez Şubat 2010’da kuzey kutbu ve güney kutbu için ayrı ayrı yayınlandı. Haritaların normal görüntüleri piksel başına 293 km ölçeğindedir. Tetis’in ortalama yarıçapı ise 536,3 km’dir.

Tetis’in kuzey kutbu görüntüsünde (soldaki) dikkati çeken Büyük Odysseus Krateri 450 km çapındadır. Güney kutbu görüntüsünde de (sağdaki) Büyük Penelope Krateri görülüyor.

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Titan’ın güney kutbunda dolanan girdap (sağ altta) karanlıkta kendini göstermiş. Cassini Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’daki mevsimsel değişimleri anlamak amacıyla güney ve kuzey kutuplarındaki gardapları izliyor. Fırtınanın renkli yakın plan görüntüsü için tıklayınız.

Titan 5150 çapındadır. Görüntü 938 nm’deki yakın-kızılötesi dalga boyunda, hassas spekral filtre kullanılarak 31 Ağustos 2012’de dar açılı kamera ile alındı. Araç bu sırada Titan’dan 1,2 milyon km uzaklıktaydı. Görüntü piksel başına 7 km ölçeğindedir.

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Satürn’ün küçük uydularından Methone burada bir yumurtayı andıran görüntüsüyle belirmiş. Ya da neredeyse köşeleri yuvarlatılmış bir dikdörtgen gibi.

Methone gibi küçük uydular genel olarak bir küre şekline sahip değildir. Bu das onların küresel şekle sahip olmaları için yeterli kütle çekime sahip olmadıkları anlamına gelir. Bilimciler bu uyduların şekilleriyle oluşumları arasındaki bağı anlamaya çalışır.

Görüntüde göze çarpan yanmış gibi görünen arazi, yaklaşık 2 km çaplı uydunun kuzey kutbunu kapatır. Görüntü 20 Mayıs 2012’de alındı. Araç bu sırada uydudan 4000 km uzaklıktaydı.

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Satürn’ün muhteşem halkaları ve bu halkaların gölgesinin sergilendiği bu görüntüde kendini göstermeye çalışan km’lik bir uydu var: Mimas. Görüntüye tıklarsanız sol üstte küçük bir parlak nokta gibi görünecektir. Açıkçası Mimas Satürn’ün kuzey ve yarımküresinde beliren fırtınalardan bile çok küçük olduğu anlaşılıyor.

Görüntü kızılötesi dalga boyunda Cassini’nin dar açılı kamerasıyla alındığında araç gaz gezegenden 2,4 milyon km uzaklıktaydı. Görüntü ölçeği piksel başına km’dir.

Cassini

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d