Satürn’ün Eski ve Yeni Uyduları

İkinci uyduyu bulun… Satürn’ün halkaları ile uyduları bazen sıra dışı görüntü oluşturur. Cassini uzay aracının elde ettiği bu görüntüde halkalarla birlikte iki uydu görülüyor.

Satürn'ün halkalarının önünde iki uydu: Titan ve Enceladus. Titan'ı çevreleyen beyaz ışığın bulanık olmasının nedeni, uydunun yoğun armosferinden süzülerek geçen ışığın kırılmasıdır.
Satürn’ün halkalarının önünde iki uydu: Titan ve Enceladus. Titan’ı çevreleyen beyaz ışığın bulanık olmasının nedeni, uydunun yoğun armosferinden süzülerek geçen ışığın kırılmasıdır.

Satürn’ün halkaları 1610 yılında Galileo Galilei tarafından ilk kez ortaya konulduğundan bu yana ilgi çekmiştir. Bu halkaların nasıl oluştuğu kesin olmamakla birlikte, Satürn’ün çekiminden etkilenen büyük bir uydunun parçalanmış olduğu ya da iki cismin çarpışmasıyla oluştuğu fikirleri ön plana çıkmaktadır.

Halkaları oluşturan irili ufaklı buz taneleri ile 60’dan fazla uydunun Satürn çevresinde dolanması, gaz devinin kütle çekiminin gücünü ortaya koymaktadır. Bu görüntüyü ise Titan ve Enceladus uyduları süslemektedir.

Sadece 505 km çapındaki Enceladus ile yaklaşık on kat daha fazla çapa sahip 5150 km’lik Titan Cassini’nin özellikle ilgilendiği cisimlerdir. Titan’ın atmosferinden süzülerek kırılan güneş ışınlarından dolayı fotoğrafta bulanık bir görüntü sergilemektedir.

Titan yüzeyine Aralık 2004’de Huygens adlı bir sonda indirilmişti. Sonda, uydunun atmosferinin yoğunluğunu ve yüzeydeki buzlu dağların fotoğraflarını iletmişti.

Enceladus küçük bir uydu olmasına karşılık Cassini’nin özel hedefindedir. Bunun nedeni özellikle güney kutbundaki buz gayzerleridir. Uydudan boş uzaya düzenli olarak buz fışkırmaktadır.

 Bu görüntü Cassini’nin dar açılı kamerası ile kızılötesi ışıkta 10 Haziran 2006’da alınmıştır. Cassini bu sırada Enceladus’a 3,9 milyon km ve Titan’a 5,3 milyon km uzaktaydı.

12 yıldır Satürn Sistemi’ni inceleyen Cassini artık görevinin sonuna yaklaşıyor. Uzay aracı 15 Eylül 2017’de Satürn atmosferine dalarak görevini bitirecek. Bunun için Satürn’e zaman içinde yaklaşacak ve daha alt yörüngelere yerleşecek. Cassini, Satürn atmosferine dalarken aynı zamanda dev gezegenin kütle çekim ayrıntılarını da ölçecek.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d