Gezgin’in Sakladığı Aşk Hikayesi

Gezgin araçlarında bulunan altın plak. Ayrıntısı için görüntüye tıklayın.

Belki bir gün uzaydaki olası yabancılar Dünya’nın başıboş olarak uzaya yolladığı araçla ve buradaki sürprizle karşılaşabilir. Araç içindeki altın plakta güzel bir hikaye saklı.

Gezgin (Voyager) 1 ve 2 gaz devlerinin yakınından uçup güneş sistemini terk etmek üzere tasarlandı. NASA çalışanları ile bir araya gelen Carl Sagan “olası dünya dışı medeniyete bazı mesajlar” iletmek üzere bir araya geldi.

O zamanki ekip üyesi Ann Druyan: “Uçsuz bucaksız uzay boşluğunda yol alacak araç son derece küçük bir olasılıkta olsa olası gelişmiş bir medeniyetle karşılaşabilir. Carl ve Tim Ferris bu projeyi dile getirdiklerinde çok farklı olacağını anlamıştım” diyor.

Gezgin Dünya’nın en büyük müzik arşivini, gezegen ve yaşayanlarını sergileyen bir fotoğraf galerisi, karasal sesler, hem doğal ve teknolojik sesleri taşıyor.

Bu nasıl yapıldı? 1970’li yıllardaki teknolojideki manyetik bantlar ışıma ve manyetik alanlar nedeniyle bozulabilirdi. Sagan ekibinin üyesi Radyo gökbilimci Frank Drake bir öneri getirdi: fonograf kayıt. Uzaylılar böylece eski bir teknoloji olmasına karşılık daha dayanıklı olan fonograf kayıtlara ulaşabilirdi. Fonograf kayıtların mikro meteoroit etkilerle bozulması ise bir metalin yağmur damlaları ilke bozulması sürecindeki gibi yüz milyonlarca yıl alır. Kayıt içinse altın kaplamalı bakır plaklar kullanılmalıydı.

90 dakikalık kayıtta müzik ve yüz kadar görüntü yer alacaktı. Böylece dünya müziği, coğrafyası, tarihi, kültürel çeşitlemelerini içeren bir kayıt örneği elde edildi. Konuşma dillerinde de bilinen en eski dil olan Sümer dilinden günümüzde konuşulan tüm dillere kadar geniş bir yelpaze sunuldu. Hepsinde de Amerikalı beş yaşındaki çocuğun dediği cümle yer aldı: “Dünya gezegeninin çocuklarından Merhaba”.

90 dakikalık müzik bölümünde ise 55 dilde selam, bir balina sesine, havlayan köpek sesine, Birleşmiş Milletler Sekreterinin şiirsel selamlamasına yer verildi. Ayrıca aşık bir kadının beyin dalgaları, çok çeşitli konuları ele alan 118 fotoğrafta arşivde kendine yer buldu.

Tüm bu kayıtlar herhangi bir ET’nin ilgisini çekebilir. Çünkü dinleyen insanlar üzerinde etkili olmuştur. Özellikle de aşık bir kadının beyin dalgaları.

3 Haziran 1977’de alınan Ann Druyan’ın beyin dalgaları.

“Benim aklıma bir fikir gelmişti. Kayıtlardan birisi EEG olmalıydı. EEG desenleri düşüncenin izidir. Bizim teknolojimizden belki de birkaç milyon yıl daha ileri olan bir uygarlık böylesi bir düşünce şifresini gerçekte çözebilirdi. Yani bir insanı deşifre edebilir” diyor Druyan.

Sagan ve ekibin diğer üyeleri bu öneriyi benimsediler ve düşünce dalgaları için Druyan gönüllü oldu.

“New York Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Julius Korein ve Tim Ferris yardımıyla yaklaşık bir saatlik bir çalışma yapılarak kayıt alındı” diyerek ekliyor Druyan.

EEG 3 Haziran 1977’de tamamlandı. “1 Haziran günü, yani kayıttan iki gün önce, Carl bana telefonda önemli bir şey söyledi. Ona iki altın plağın hazırlanması sırasında aşık olmuştum. Evlenmeye karar verdik. Sanki birbirimiz için yaratılmıştık” diyor Druyan.

O anın duyguları kayıt sırasında adeta yankılandı. Tüm dizi bir dakikalık zaman dilimine sıkıştırıldı.

“27 yaşında ve aşık bir kadının tüm duygu ve düşünceleri işte o kayıttadır. Şimdi o kayıt soznsuza dek yaşayacak. 100 milyon yıl boyunca duracak. Benim için Gezgin çok önemli ve değerli bir araçtır ve beni ölüm korkusundan uzak tutar.”

Günün birinde eğer Gezgin araçlarından biri yabancı bir uygarlıkla karşılaşırsa onlara müzisyenler, balina, köpek, cırcır böceği gibi birçok sesin yer aldığı çalışmayı sunacak. Onlar için çözülmesi en büyük sır ise genç bir kadına ait olan çizgi dizisi olacak.

Gezgin araçlarını bulacak olası uygarlıklar arasında biz de varız. Teknoloji bir gün uzak sondaları yakalayacak kadar ilerleyebilir. Böylesi bir durum için çözüm ise Arthur C. Clarke’dan geldi.

Arthur C. Clarke altın kayda bir not eklemeyi teklif etti: “Lütfen bana, yıldızlara doğru ilerleyebilmem için izin verin.”

Çünkü Gezgin’in başkalarına anlatacak çok hikayesi var.

Gezgin görevi ve altın plağın içeriği filmi.

NASA Science

Önerilir...

1 Yorum

  1. vay be! yeni çağın aşıkları aşklarını dünyaya duyurmaya çalışmıyor, yeni hedefleri uzaylılar. inşallah kayıt başarıyla bir uzaylının eline ulaşır.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d