Hubble’ın Yeni Jüpiter Görüntüsü ve Analizi

Hubble teleskopunun bu özel görüntüsü 25 Ağustos 2020’de çekildi. O sırada Jüpiter Yer’den 653 milyon kilometre uzaktaydı. Hubble’ın bu net görüntüsü araştırmacılara dev gezegenin fırtınalı atmosferiyle ilgili güncellenmiş hava durumu bilgisini sunuyor. Yeni görüntüde uydusu Europa’da göz kırpıyor.

Hubble’ın yeni görüntüsünde heyecan verici ve benzeri olmayan bir ayrıntıyı, saatte 560 kilometre süratle ilerleyen orta kuzey enlemdeki beyaz, parlak bir fırtınayı gösteriyor. Bu tüyümsü yapı 18 Ağustos 2020’de ortaya çıkmıştı ve o zamandan bu yana büyümüş görünüyor.

Bu bölgede fırtınalar çok yaygın olsa da önceki fırtınalara göre daha fazla yapı barındırıyor gibi görünüyor. Tüylerin arkasında küçük, saat yönünün tersine, geçmişte görülmemiş koyu renkte yapılarda bulunuyor. Araştırmacılar bunun, güney yarımkürede bulunan efsanevi Kırmızı Lekeye rakip olabileceğini ve kuzey yarımkürenin uzun ömürlü bir fırtınası olacağını düşünüyor.

Hubble, gezegenin güney yarımküresinde saat yönünün tersine yuvarlanan Büyük Kırmızı Lekenin önündeki bulutlara doğru ilerlediğini ve beyaz ile bej renkte şeritler oluşturduğunu gösteriyor. Büyük Kırmızı Leke, çekirdeği ve dıştaki şeridi daha koyu kırmızı görünen son derece parlak ve kırmızı renkte bir lekedir.

Araştırmacılar Büyük Kırmızı Lekenin şu anda Yer’i yutacak kadar büyük, yaklaşık 15,800 kilometre genişlikte olduğunu belirtiyor. 1930 yılında başlayan teleskop gözlemleriyle süper fırtınanın giderek küçüldüğü ancak büzülme hızının yavaşladığı görülüyor. Boyutunun neden azaldığı henüz bilinmiyor.

Hubble'ın Jüpiter'in Yeni Gökkuşağı Görünümü
Hubble 25 Ağustos 2020’de Jüpiter’in morötesi, optik, yakın kırmızı öte dalga boyunda olmak üzere birçok görüntüsünü de elde etti. Bu görüntüler gezegendeki pusu, parçacıkların rakımı ve dağılımı hakkında da bilgi vermektedir.

Araştırmacılar değişen başka bir özelliğe daha dikkat çekiyor: Büyük Kırmızı Lekenin hemen altında görülen Kırmızı Oval Alan. 2006’da kırmızı rengiyle görüldükten hemen sonra şu anki beyaz tona büründü ve gittikçe solmaktadır. Ancak şimdiki görüntü Oval fırtınanın tekrar kırmızı renge dönmeye başladığını gösteriyor. Bu da üstteki Kırmızı Leke benzerine dönüşeceği anlamına gelebilir.

Hubble’ın görüntüsü Jüpiter’in ekvator bölgesinde görülen turuncu renkteki hidrokarbon dumanının yüksek irtifa bulutlarını temizlediğini gösteriyor.

Jüpiter’in buz kaplı uydusu Europa, devin solunda görülüyor. Europa’nın buzlu kabuğunun altında sıvı okyanus olduğu düşünülüyor ki bu da onu Yer’den başka yaşanabilir bir dünyalar sınıfına sokuyor. 2013’de Hubble teleskopu ile Europa’nın güney kutbu yakınlarında bir ya da daha bölgede soğuk yüzeyinden fışkıran su buharı olduğunu keşfetmişti. ESA’nın 2022’de fırlatması beklenen JUpiter ICy uydu Gezgini hem Jüpiter’i hem de Ganymade, Callisto ve Europa adlı üç uydusunu gözleyecek.

Hubble ayrıca 25 Ağustos 2020’de Jüpiter’in morötesi, optik, yakın kırmızı öte dalga boyunda olmak üzere birçok görüntüsünü de elde etti. Bu görüntüler gezegendeki pusu, parçacıkların rakımı ve dağılımı hakkında da bilgi vermektedir. Bu görsel şölen son olarak sürekli değişen bulutların modellerini gösteren optik görüntüyle tamamlanmıştır.

Görsellerin telif hakkı: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d