67P’de Organik Moleküller Bulundu

Kuyruklu yıldızlar Güneş’in, gezegen ve uydularının oluşumundan kalan kalıntılardır. Bir araştırma ekibi bir kuyruklu yıldızda ilk kez karmaşık organik molekül tanımlamayı başardı. Çalışma Nature Communications’ta yayınlandı. 1980’lerin ortalarında büyük uzay ajansları tarafından Halley kuyruklu yıldızının yakınından geçmek üzere Giotto ve Vega adlı iki uzay aracı gönderildi. Araçlarda kuyruklu yıldızın kimyasal bileşimini (Güneş’e yaklaştıkça yüzeyindeki buzların …

Kuyrukluyıldızda Kutup Işıkları

Avrupa Uzay Ajansına ait Rosetta göreviyle elde edilen verilerle 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının uzak morötesi bölgede kutup ışıklarına sahip olduğu keşfedildi. Böylece bir gezegen ya da uydu dışında bir cisimde ilk kez kutup ışıması görülmüş oldu. Dünya’da kutup ışıkları (kuzey ya da güney ışıkları olarak da bilinir), Güneş’ten hızla gelen elektrik yüklü parçacıklar atmosferdeki gaz atomlarıyla çarpışması …

Gökbilimciler Yaşamın Yapıtaşlarından Birinin Yıldızlararası İzini Ortaya Çıkardı

ALMA ve Rosetta fosforun yolculuğunu görüntüledi DNA’mızda ve hücre zarında bulunan fosfor, bildiğimiz yaşam için gerekli bir elementtir. Ancak Dünya’nın erken döneminde nasıl var olduğu bir gizem olarak kalmıştır. ALMA ve Avrupa Uzay Ajansının Rosetta uydusunun güçlerini birleştiren gökbilimciler fosforun izini yıldız oluşum bölgelerinden kuyruklu yıldızlara kadar izlediler. Araştırma ile, fosfor içeren moleküllerin nerede oluştukları, …

Kuyrukluyıldız Fırtınası

Şu an belki de kar ya da toz fırtınasının çok yaşandığı bir yerde yaşıyorsunuz. Hava koşulları günlük konuşmalarımız içinde yer alır ve zaman zaman anormal durumlarla mücadele etmek durumunda kalabilirsiniz. Ama böylesini görmediniz. ESA’nın Rosetta aracı 2014-2016 yılları arasında 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının yanındayken bu türden çok deneyim yaşadı. Kuyrukluyıldız güneş rüzgârı etkisiyle ısınırken yüzeyindeki buzlar erimeye …

ALMA ve Rosetta Uzayda Freon-40 Tespit Etti

Umutları Yıkan Yaşamın İşaretçisi Olabilecek Molekül Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA) ve ESA’nın Rosetta görevi ile yapılan gözlemler, hem yeni doğmuş bir yıldızın hem de bir kuyrukluyıldızın etrafındaki gaz içinde organohalojen Freon-40 gazının varlığını ortaya çıkardı. Yeryüzünde organik süreçler tarafından oluşturulan organohalojenlerin, yıldızlararası uzaydaki ilk keşfi gerçekleştirilmiş oldu. Bu keşifle organohalojenlerin umut edildiği gibi yaşam …

Rosetta Veda Etti

İki yıldan uzun süredir kuyrukluyıldız çevresinde dolanan Rosetta görevini sona erdirerek kontrollü biçimde 67P’ye düşürüldü. Rosetta son manevrasını kuyrukluyıldızın Ma’at adlı bölgesine doğru yaptı ve buradaki bir noktayı hedefleyerek son sinyalini Dünya’ya iletti. Rosetta iniş sırasında kuyrukluyıldızın yüzeyine oldukça yaklaştığından yüzeydeki gaz, toz ve plazmayı yüksek çözünürlüklü görüntüler eşliğinde ortaya çıkardı. Bu yapılar kuyrukluyıldızın yüzey …

67P’nin Sıradışı Yüzleri

Bu görüntüde 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızındaki Anuket bölgesinin çevresi görülüyor. Fotoğraf 1,5 km uzunluğundaki bir bölgeyi göstermektedir. Rosetta 13 Mart 2016’da NavCam kamerası ile bu görseli elde ettiğinde, 67P’den 17 km uzaktaydı. Fotoğraftaki Anuket silüetini görmek için biraz hayal gücü gerekiyor. Soldaki iki tepeden sağdakinin altındaki parlak alana bakın. Orada iki göz ve burun görüyor musunuz? Üstelik …

Rosetta Kuyrukluyıldızın İçinde

67P kuyrukluyıldızında hiç büyük mağara yok. ESA’nın Rosetta aracı bu gizemi çözmek için birçok ölçüm gerçekleştirdi. Sonuçlar ise ilginç. 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızı 4,6 milyar yıl önde gezegen oluşumlarından arta kalan buzlu maddeyi taşımaktadır. Uzay aracının çektiği görüntülerden sekiz özel fotoğraf oluşturularak kozmik zaman özellikleri tarandı. Bu görüntüler bazı sorulara yanıt verse de başka soruların ortaya çıkmasına …

67P’nin Karanlık Kısmı İlk Kez Görüntülendi

ESA’nın Rosetta aracı 67P kuyrukluyıldızı yörüngesine girdiğinden bu yana tüm dikkatler bu cisme çevrildi. Üstelik 67P’nin Güneş’e en yakın konumdan geçene kadar gövdesinde oluşacak değişimler merak edildi. Ancak 67P’nin kuzey kutbu güneyine göre daha çok görüntülendi. Bunun nedeni ise kuzey kutbunun genelde yaz mevsiminde olmasıydı. Şimdi bu durum değişti. Çift loblu şekli nedeniyle tuhaf bir …

Enberiden Geçen 67P’nin Son Görüntüsü

Rosetta’nın ilettiği yeni 67P görüntüsü aslında birkaç gün önceye, 5 Eylül tarihine ait. Fotoğrafın sol üstünde parlak noktalar aslında 67P’den kopan tozları gösteriyor. Büyük bir olasılıkla bu tozlar fotoğrafın çekilmesinden kısa süre önce çekirdekten kopmuş olmalı. Görüntüde 67P’nin küçük lobu büyük lobun arkasında olduğu için görülmüyor. Fotoğrafın çekildiği sırada Rosetta 67P’den 445 km uzaktaydı. Görsel …