67P kuyrukluyıldızında hiç büyük mağara yok. ESA’nın Rosetta aracı bu gizemi çözmek için birçok ölçüm gerçekleştirdi. Sonuçlar ise ilginç.
67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızı 4,6 milyar yıl önde gezegen oluşumlarından arta kalan buzlu maddeyi taşımaktadır. Uzay aracının çektiği görüntülerden sekiz özel fotoğraf oluşturularak kozmik zaman özellikleri tarandı. Bu görüntüler bazı sorulara yanıt verse de başka soruların ortaya çıkmasına neden oldu.
Kuyrukluyıldızın toz ve buz karışımından oluştuğu bilinmektedir. Bunlar tümleşik olup sudan daha ağırdır. Bununla birlikte ölçümlere göre karışım önceki tahminlerden çok düşük yoğunluklu olduğunu gösterdi. Düşük yoğunluk bol gözenekli yapı demektir.
Büyük mağara görülmemesi ise iç kısmın daha homojen ve düşük yoğunluklu olmasıyla tezat oluşturmaktadır.
Bu sonuç çift loplu kuyrukluyıldızın ‘baş’ kısmının oldukça homojen olduğunu gösteren radar görüntüleriyle tutarlıdır.
Bu karmaşaya en mantıklı açıklama kuyrukluyıldızın gözeneklerinin iç yapısının buzla karışık tozla kaplı olmasıdır. Aslında Rosetta’nın önceki ölçümleri sıkışmış tozdan çok, buzla karışık düşük yoğunluklu bol gözenekli yüzey olduğunu göstermişti.
Rosetta uzay aracı görev ekibinden Martin Pätzold, kuyrukluyıldızın kütle çekimini belirlemek için Radyo Bilim Testi (Radio Science Experiment) kullanıldı.
Dünya zamanıyla eşdeğer alınan ölçümler uzay aracının sinyal frekansındaki değişiklikler ölçüldü. Buradaki temel fikir Doppler etkisidir. Doppler etkisi kısaca, sireni çalan bir ambulansın yanımızdan geçip giderken duyduğumuz sesin değişimiyle örneklendirebiliriz.
Dünya üzerinde radyo frekansına göre Rosetta’nın ölçtüğü frekans değişiklik gösterdi. Rosetta ile iletişimi ise Avustralya’daki New Norcia İstasyonu sağladı. Sinyallerdeki değişim kuyrukluyıldızın kütle çekim alanının resmini oluşturdu. Eğer büyük bir mağara olsaydı ölçülen ivme değerinden hemen fark edilirdi.
Rosetta bir kuyrukluyıldızda bu zorlu ölçümü yapan ilk araç oldu.
Daha sonra güneş kaynaklı gaz çıkışları yani güneş rüzgârı basıncı hesaplandı. 67P dışarı 10 milyar ton madde atmıştır. Rosetta’nın ölçümleri kuyrukluyıldızın 18,7 km3 hacminde ve 533 kg/m3 yoğunluğa sahip olduğunu gösterdi.
Rosetta kuyrukluyıldıza, güvenli uzaklık olan 10 km kadar yakınından geçtiğinde daha sağlam deliller elde edilebilecek. Şimdiye kadar en yakın 30 km uzaktan ölçümler yapılmıştı.