Gökadamız Dışındaki İlk Gezegen Keşfedildi

Gökadamız Dışındaki İlk Gezegen Keşfedildi

İlk kez Samanyolu gökadası dışında bir gezegen keşfedilmiş olabilir. NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi kullanılarak elde edilen sonuç, şimdiye kadar ulaşılmış en uzak noktalarda ötegezegen avcılığının önünü açıyor. Gezegen adayı Girdap Gökadası olarak bilinen sarmal gökada Messier 51’de (M51) bulunuyor. Güneş…

Uranüs’ün X-Işını Yaydığı Keşfedildi

Uranüs’ün X-Işını Yaydığı Keşfedildi

Dört Yer çapındaki gaz devi Uranüs hakkında en az bilgi sahibi olduğu bir gezegendir. Şimdiye kadar sadece Voyager 2 ile yakın geçiş yapılan gezegen kendine has ve dikkat çeken özelliklere sahiptir. Bu görsel gezegenin optik ve X-ışını verilerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Pembe alanlar X-ışını verilerine aittir.

Bebek Güneş’ten Yayılan X-Işınları

Bebek Güneş’ten Yayılan X-Işınları

Gökbilimciler Güneş benzeri bir yıldızın evriminin oldukça erken evresine ait X-ışınları gözledi. NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi verileriyle yapılan keşif Güneş ve Güneş Sisteminin oluşumuyla ilgili bazı soruların yanıtlanmasına yardımcı olabilir. Yer’den yaklaşık 1400 ışık yılı uzaklıktaki Orion Moleküler Bulutunda yer…

Süpernova Kalıntısının Çoklu Dalgaboylu Görüntüsü

Süpernova Kalıntısının Çoklu Dalgaboylu Görüntüsü

Yılbaşı geçti ama havai fişek gösterisi sürüyor. ESA’nın Herschel Gözlemevi verilerinden elde edilen bu görüntü bir patlama kalıntısına ait. Yani burada kutlamalar sırasında görülen renkli yapay patlamaları değil, yıldız türünden doğal bir gösteriyi görüyorsunuz. G54.1+0.3 olarak kodlanmış bu cisim, oldukça…

Chandra ve Hubble Yolun Sonuna mı Geldi?

Chandra ve Hubble Yolun Sonuna mı Geldi?

NASA, Chandra teleskopunun artık görevine devam edemeyeceğini bildirdi. Geçtiğimiz hafta gözlemevi güvenli moda alınmıştı. Chandra karadelikler gibi X-ışını yayan sıra dışı cisimleri gözlüyordu. Güvenli mod araçtaki aletlerin korunmasını sağlayan önlem durumudur. Bu durumda aracın aynaları güneş ışığı almayacak şekilde konumlandırılır….

Ölü Bir Yıldızın Soluk Hayaleti

Ölü Bir Yıldızın Soluk Hayaleti

Bu müthiş görüntü aslında bir o kadar da karmaşık olayları betimliyor. Bu manzara bizim gözümüzden muhteşem bir görüntü olsa da gökbilimcileri için her bir renk farklı molekülleri ve aynı zamanda farklı enerjik olayları anlatıyor. Örneğin Spitzer teleskopunun gözünden kırmızı renkli…

Işıkla Çevrili Ölü Yıldız

Işıkla Çevrili Ölü Yıldız

MUSE verileri gökadamız ötesindeki yalnız nötron yıldızını ortaya çıkardı ESO’nun Şili’deki Çok Büyük teleskopu ve diğer teleskoplarla alınan yeni görüntüler en yakın komşu gökadalarımızdan biri olan Küçük Macellan Bulutunda parıldayan gaz bulutları ve yıldızlarla dolu zengin bir bölgeyi gözler önüne…

Ama Bunlar Çok Daha Uzak

Ama Bunlar Çok Daha Uzak

Ötegezegen keşifleri büyük bir sabır ve hızla devam ediyor. Bunlara nasıl gideceğiz, gidemeyeceksek neden aranıyor gibi abuk sorular yanıt bekleye dursun keşifler devam ediyor. Ancak; sayısı dört bine yaklaşan gezegenlere bir o kadar da aday gezegen sayısını da eklesek bu…

Açlıktan Ölen Karadelik Parlak Gökadayı Gölgeye Dönüştürdü

Açlıktan Ölen Karadelik Parlak Gökadayı Gölgeye Dönüştürdü

Uzak bir gökadanın merkezinde bulunan büyük kütleli bir karadeliğin davranışındaki ender görülen bir değişimin gizemi ESO’nun Çok Büyük teleskopu ile birlikte NASA/ESA Hubble uzay teleskopu ve NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevini kullanan uluslararası bir gökbilimciler ekibi tarafından çözüldü. Zor zamanlardan geçtiği…

Gökadadan Kopan Dev Gaz Kuyruğu

Gökadadan Kopan Dev Gaz Kuyruğu

NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi verileri bir gökadadan kuyruk gibi uzanan sıcak gaz kitlesini ortaya çıkardı. Gökadalar arası uzaya yayılan sıcak X-ışını kuyruğunun gökadadan atılmış olması muhtemeldir. Kuyruk en az 250.000 ışık yılı uzunluğundadır. Bu görüntüdeki mavi ton Chandra X-Işını Gözlemevi,…