Süpernova Kalıntısının Çoklu Dalgaboylu Görüntüsü

Yılbaşı geçti ama havai fişek gösterisi sürüyor. ESA’nın Herschel Gözlemevi verilerinden elde edilen bu görüntü bir patlama kalıntısına ait. Yani burada kutlamalar sırasında görülen renkli yapay patlamaları değil, yıldız türünden doğal bir gösteriyi görüyorsunuz.

G54.1+0.3 olarak kodlanmış bu cisim, oldukça şiddetli bir şekilde ölen yıldızın artıklarından oluşan bir süpernova kalıntısıdır. Dünya’dan yaklaşık 20 bin ışık yılı uzaklıktaki cisim Okçuk (Sagitta) takımyıldızı yönünde yer alıyor.

Bu yıldızın yakıtı bitince dış katmanlarını güçlü bir patlamayla uzaya saçtı. Çekirdeği ise kütle çekiminin etkisiyle çökerek yoğun bir nötron yıldızına dönüştü. Kalıntının merkezindeki hızla dönen pulsar elektromanyetik tayfın radyo ve X-ışını alanlarında parlamaktadır.

Yıldız kalıntısının yanı sıra çevresindeki gaz ve toz da oldukça dikkat çekicidir. J. Rho ve ekibinin ele aldığı bir çalışmaya göre bulutta gezegenimizin kabuğunun %60’ını oluşturan silikon dioksit bulunmaktadır. Ayrıca cam ve kum gibi bildik maddenin süpernova patlamalarında da oluşabileceği gösterilmiştir.

Bu görüntü üç uzay gözlemevinin kızılötesi ve X-ışını verilerini ve yerden yapılan radyo gözlemlerini içermektedir.

Görüntüde yeşil renk Herschel, mavi renk Spitzer, kırmızı  renk Karl G. Jansky Çok Büyük Dizisi ve sarı renk Chandra X-Işını Gözlemevi verilerini ifade etmektedir.

Görüntü telif hakkı: NASA/JPL-Caltech/CXC/ESA/NRAO/J. Rho (SETI Institute)

Önerilir...

2 Yorum

  1. çekirdek çökmesi yıldızın çekirdeğinde kara delik oluşturmazmı?nötron yıldızına dönüşmesi yıldızın çok büyük olmadığını gösteriyor gibi.20000 değilde 20 ışık yılında böyle bir patlama olsa sanırım dünyamız etkilenebilirdi.olmayacak diye birşey yok.Allah korusun.selamlar.

    1. Her yıldız öldüğünde çekirdeği kütle çekiminin gaz basıncını yenmesi nedeniyle çöker. Nötron yıldızları kütlesi 1,5-3 Güneş kütleli yıldızların çekirdeğinin çökmesiyle oluştuğu tahmin edilmektedir. Küçük kütleli karadelikler ise 3 Güneş kütlesinden büyük yıldızların ölmesiyle oluştuğu düşünülmektedir. Bkz:http://www.astronomidiyari.com/link/yildiz.html

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d