Güneş’ten sekiz yüz milyon kilometre uzakta yaşamın olmayacağını düşünürdük. Ancak yaşam arayışı içindeki gezegen gökbilimcileri Europa uydusuyla yakından ilgileniyorlar. Yer’in uydusu Ay’dan biraz daha küçük …
Ganymade
Galileo’nun Tozlu Verilerinden Yeni Sonuçlar Çıktı
Dünya’nın soluk mavi nokta olarak görüldüğü Jüpiter’in çevresinde sekiz yıl geçiren NASA’nın Galileo aracının ilettiği verilerin incelenmesi süreci devam ediyor. 2003 yılında görevi biten zürafa …
Ganymade’de de Okyanus Var!
Hubble Uzay Teleskopu Jüpiter’in en büyük uydusu Ganymade’in yüzeyinin altında tuzlu su okyanusu olduğunun kanıtlarını elde etti. Üstelik öyle böyle değil, Dünya’daki tüm su miktarından …
Jüpiter’de Üç Gölge Belirdi
ESA/NASA Hubble Uzay Teleskopu’nun elde ettiği yeni görüntü pek sık karşılaşmadığımız türden: Jüpiter’in üzerinde üç gölge. Jüpiter’in renkli kuşaklarının üzerinde görülen üç siyah nokta Galile …
Jüpiter’deki Karanlık Nokta!
Bazen karşıdakine bir şeyler anlatmak zor olabilir. Hele bu ‘bir şey’ astronomiyle ya da gökyüzüyle ilgiliyse. Astronomide uzaklıklar ya da cisimlerin büyüklüklerini anlamak ve anlatmak …
Ganymade’in Haritası Tamamlandı
400 yıl önce Galileo’nun keşfettiği Güneş Sistemi’nin en büyük uydusunun haritası elde edildi. Jüpiter’in Ganymade uydusuna yönelik çalışmayla uydunun buzlu yüzeyinin jeolojik haritasına ulaşıldı. Bunun …
NASA ve ESA’dan Büyük İşbirliği
Jüpiter Sistemine yapılacak bir sonraki görev için Amerika ve Avrupa’daki bilim insanları işbirliği yapacak. Europa Jüpiter Sistemi adı verilen görevde NASA ile ESA ortak çalışma yürütecekler. Çalışmayla Jüpiter Sistemi’ndeki uyduların çevresinde dolanacak araçlar gönderilecek. Görevle Jüpiter’in iki uydusu yakın izlemeye alınacak.
Dev Uydulara Yönelik Haritalama Çalışması
Güneş sistemi’ne yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Satürn’ün çevresinde dolanan Cassini Uzay Aracının verileri ışığında Titan’ın ekvator kısmında bir bölgenin haritası çıkarıldı. Bir başka haber de Jüpiter’in uydusu Ganymade ile ilgili. Güneş Sistemi’nin bu en büyük uydularına ilişkin iki harita çalışması. Titan Dünya’ya benzer yapısıyla (kalın azot atmosferi ve yüzeyde sıvı halde bulunan hidrokarbonları ile) ve Ganymade ise buzlu yapısıyla boy gösteriyor. Uyduların yüzey haritalama işlemi bilim insanlarına gökcisimlerinin jeolojik yapısını ve nasıl oluştukları hakkında bilgi verebilecek.