Astronomide 2017 yılı

Astronomi günümüz biliminin lokomotifi görevini üstlendi. Gün geçtikçe astronomiden yararlanan ve astronominin yararlandığı alanlar artıyor. Örneğin son yıllarda astrokimya ve astrobiyoloji çalışmaları artmaya başladı. Bu çalışmalarla keşifler hızlandı. Yeni araçlara ve teknikler geliştirildi. Oldukça hareketli bir bilim olan astronominin yeni keşifleri de bu nedenle tırmandı. Ötegezegen sayısı 4000’lere yaklaştı. İlginç sistemler, yıldızlar, gaz kümeleri üzerinde …

Haumea’da da Halka Bulundu

İçinde Türk gökbilimcilerinin de bulunduğu bir grup araştırmacı son derece ilginç ve ezber bozan bir keşfe imza attı: Haumea’da da halka var. Neptün yörüngesinin ötesinde buz ve kayalardan oluşan bir kuşak bulunur. Bu ilginç kuşakta dört cüce gezegen öne çıkar: Pluto, Eris, Makemake ve Haumea. Bu bölge az bilindiği için gökbilimcilerin her zaman ilgisini çekmiştir. …

Cüce Gezegen 2007 OR10’a Düzeltme Geldi

Cüce gezegenler şaşırtıcı özelliklere sahip olabilir. Mars ile Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağındaki Ceres dışında diğer cüce gezegenler Neptün ötesi bölgededir. Dünya’dan oldukça uzakta ve soğuk olan bu cisimlerin büyük teleskoplarla bile keşfi çok zordur. Buna karşılık gökbilimciler özellikle son on yıl içinde birçok cüce gezegen keşfetmiştir. Pluto bunların içinde en çok bilgi sahibi olduğumuzdur. …

Bu Teleskopun Gözleri Kuiper’de

Güneş Sistemi’nin gözden uzak Neptün ötesi bölge tüm gizemini koruyor. Kuiper Kuşağı olarak bilinen bölgede ön planda görünenler ise Pluto, Eris, Makemake ve Haumea cüce gezegenleri. Bölgede aynı zamanda binlerce küçük buz parçaları da bulunuyor.

Şimdi yeni bir teleskop Kuiper Kuşağı’nın derinliklerinde yatan cisimleri gün ışığına çıkarmaya başladı.