Gösteriliyor: 1 - 10 of 13 Sonuçlar

Samanyolu’nun Ağır Yıldızları

Gerek kızılötesi gerekse de X-ışını görüntüleriyle gözlenen büyük yıldızların aynı zamanda çevrelerine önemli miktarda X-ışını yaydıkları belirlendi.

Bu görüntü Spitzer Uzay Teleskopu’nun kızılötesi verilerinden elde edildi. Görüntüde kare ile işaretlenen bölgelerdeki mavi ile gösterilen noktalar X-ışını kaynaklarıdır.

Yıldızlar Arası Bağlar

ESA’nın Herschel Gözlemevi yıldızlararası ortamdaki bulutların karışık gaz iplikçi yapıları içerdiğini gösterdi. İlginç olan gökada boyunca yıldızlararası ortamda yayılan ipliksi yapılan yaklaşık aynı genişliktedir.

Herschel yeni doğan yıldızların bu yapıların en yoğun bölgelerinde olduğunu saptadı.

Spitzer Gözüyle Samanyolu’nun Merkezi

Samanyolu Gökadamızın bu yeni görüntüsü Spitzer Uzay Teleskopu ile elde edildi. Görüntüde gökadamızın merkezinin çevresi kızarmış bir şekilde parlıyor.

Spitzer 2008’de buna benzer bir görüntüyü elde etmişti. Şimdi ise o görüntüye göre daha dolu daha farklı bir Samanyolu görüyoruz.

Ve Doğu Anadolu Gözlemevi Kuruluyor

Ülkemizde bulunan üniversitelere bağlı gözlemevleri ve Antalya’daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ne bir gözlemevi daha ekleniyor. Erzurum’da yapılması planlanan gözlemevi geçtiğimiz Ocak ayı içinde onay aldı. Gözlemevi Erzurum’da Palandöken’e komşu 3170 metrelik yüksekliğe sahip Karakaya Tepeleri’nde kurulacak.

Zincirli Prenses’te Doğan ve Ölen Yıldızlar

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) iki gözlemevi Zincirli Prenses (Andromeda, M31, NGC 224) Gökadası için güçlerini birleştirdi. Herschel ile kızılötesi dalga boyunda şimdiye kadar görülmemiş ölçüde yıldız oluşum disklerini ve XMM-Newton Teleskopu da X-ışınları ile ölmekte olan yıldızları gözledi. Samanyolu’na benzeyen yapısıyla M31, birkaç yüz milyar yıldız barındırır.

Casus Gökada: Maffei 2

Astronomi Diyarı 2010 yılını casus bir gökada haberiyle noktalıyor. Spitzer Kızılötesi Uzay Teleskopu ile görünür ışığın % 99.5’ini yutan ve belli belirsiz bir leke olarak görünen bölgede bir gökada olduğunu belirledi. Gökadanın önündeki ve görülmesini engelleyen tozlu yapı ancak kızılötesi teleskoplarla aşılabiliyor.

Suyu Yıldızın Işığı Oluşturmuş

Gökbilimciler 2001 yılında yaşlı bir yıldızın çevresini saran su buharı bulutunu keşfettiklerinde hemen bunun kaynağını aramaya başladılar. Yanıt Herschel Kızılötesi Gözlemevi’nden geldi. Herschel, ölen bir yıldızın neden sıcak su buharı bulutuyla çevrili olduğunu da açıklıyor. Yanıt ilginçti: suyu yıldızın ışığı oluşturmuştu.

Ejderha Bulutsusu

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu kozmik bir bulutun arkasında gizlenmiş uçan bir ejderhayı andıran yapıyı ortaya çıkardı. Ejderhayı andıran bulutsunun bu şekilde görünmesinin nedeni ise dev yıldızların bulutu aydınlatmasından kaynaklanıyor. M17 Yay takımyıldızı yönünde ve bizden yaklaşık 6000 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.