Samanyolu’nun Ağır Yıldızları

Gerek kızılötesi gerekse de X-ışını görüntüleriyle gözlenen büyük yıldızların aynı zamanda çevrelerine önemli miktarda X-ışını yaydıkları belirlendi.

Bu görüntü Spitzer Uzay Teleskopu’nun kızılötesi verilerinden elde edildi. Görüntüde kare ile işaretlenen bölgelerdeki mavi ile gösterilen noktalar Chandra X-Işınları Teleskopu ile elde edilen X-ışını kaynaklarını gösteriyor. Her X-Işını kaynağı aynı zamanda güçlü bir kızılötesi sinyali de göndermektedir.

X-Işını ve kızılötesi verileri ile radyo ve optik gözlemler bu parlak kaynakların aslında son derece büyük yıldızlar olduğunu gösteriyor. Diğer iki büyük kütleli yıldızlarda benzer yöntemlerle Samanyolu düzleminin yakınında bulundu. ESA’nın XMM-Newton Gözlemevi’yle yapılan ayrıntılı gözlemler önemli bilgiler verdi. Bu yıldızların hepsi en az 4-25 Güneş kütlesinde ve Dünya’dan 7500-18000 ışık yılı uzaklıktadır. Birkaç milyon yıl içinde de süpernova patlaması ile yaşamlarını sona erdirecekleri düşünülüyor.

Bu tür çok büyük kütleli yıldızları bulmak kolay değildir. Samanyolu Gökadası kenarına yakın yerlerde olan bu yıldızları saran gaz ve toz bulutu görünür teleskoplarla görünmelerini engeller. Kızılötesi görüntülerde ise bu bölgelerin yıldızlarla dolu olduğu görülür. Bu yıldızlar Chandra X-Işını Teleskopu ile de oldukça parlak X-ışını gönderdiklerinden diğerlerinden ayırt edilirler.

Bu büyük yıldızlar aynı zamanda güçlü X-ışını da yollar. Neden? Bazı büyük kütleli yıldızların üflediği rüzgarlar çevredeki malzemeyi saatte 3,5 milyon km gibi bir hızla ileri sürer. İleri hızla atılan malzeme bir duvara hızla çarpar gibi başka bir malzemeyle çarpıştığında yavaşlıyor. Bu büyük çarpışma sonucu ortaya çıkan şok dalgaları 100 milyon dereceye kadar ısınır ve çevreye bol miktarda X-ışını göndermeye başlar.

Chandra ile gelecekte birçok büyük yıldız keşfi yapılması bekleniyor.

Chandra

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d