Çok Uzaktaki En Büyük Aktif Kuyruklu Yıldız

Yeni bir araştırma şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük kuyrukluyıldız olan Bernardinelli-Bernstein (BB)’in düşünülenden daha aktif olduğu, yani içindeki buzun buharlaştığı ve koma olarak bilinen bir toz ve buhar zarfı oluşturduğunu gösteriyor. Şimdiye kadar Güneş’ten uzakta olmasına karşılık aktif olan sadece bir kuyrukluyıldız keşfedildi ki, o da BB’den küçüktü. Araştırma Maryland Üniversitesi gökbilimcilerince yapıldı. Veriler, gökbilimcilerin …

ATLAS’ın Başına Ne Geldi?

Yaklaşık 5000 yıl önce bir kuyrukluyıldızın,  Güneş’in yakınından geçtiğini düşünülüyor; öyle ki geçtiği uzaklık Merkür’ün Güneş’e uzaklığından daha yakın. Eğer öyleyse kuyrukluyıldızın geçişi Taş Devrinin sonunda Avrasya ve Kuzey Afrika’daki medeniyetler için güzel bir manzara sunmuş olabilir. Ancak bu ziyaret bilinen hiçbir tarihsel kayıtta bulunmuyor. O zaman gökbilimciler böyle bir kuyrukluyıldızın ziyaretini nereden biliyor? Kuyrukluyıldız …

En Büyük Kuyrukluyıldız Keşfedildi

Güneş Sisteminde şimdiye kadar bilinenler içinde en büyük kuyrukluyıldız keşfedilmiş olabilir. 23 Haziran’da keşfedilen ve normal bir kuyrukluyıldızdan 1000 kat daha kütleli olduğu düşünülen cisme C/2014 UN271 adı verildi. Gökbilimciler cismin tipik bir kuyrukluyıldızdan 10 kat daha geniş yani 100 ile 200 km arasında bir çapa sahip olduğunu tahmin ediyor. Cisim çok uzakta olduğundan bu …

Ay’da Venüs’e Ait Parçalar Olabilir

Yeni bir çalışma Venüs’ün milyarlarca yıl önce Dünya gibi su ve ince atmosfere sahip olduğunu gösteriyor. Elbette bunu jeolojik örnekler olmadan test etmek oldukça zor. Ancak çözüm çok da uzakta olmayabilir. Yale Üniversitesi gökbilimcileri Samuel Cabot ve Gregory Laughlin’nin yürüttüğü çalışmada Venüs parçalarının –belki de milyarlarcasının- Ay’da olabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar Venüs’e çarpan asteroit ve kuyrukluyıldızların …

Kuyrukluyıldızda Kutup Işıkları

Avrupa Uzay Ajansına ait Rosetta göreviyle elde edilen verilerle 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının uzak morötesi bölgede kutup ışıklarına sahip olduğu keşfedildi. Böylece bir gezegen ya da uydu dışında bir cisimde ilk kez kutup ışıması görülmüş oldu. Dünya’da kutup ışıkları (kuzey ya da güney ışıkları olarak da bilinir), Güneş’ten hızla gelen elektrik yüklü parçacıklar atmosferdeki gaz atomlarıyla çarpışması …

Güneş Sisteminin İkinci Tutulum Düzlemi Keşfedildi

Kuyrukluyıldızların hareketlerini ele alan bir çalışma Güneş Sisteminde ikinci bir tutulum düzlemi olduğunu ortaya çıkardı. Uzun yörünge dönemli kuyrukluyıldızların yörüngelerinin analitik incelenmesi sonucunda kuyrukluyıldızların bazılarının gezegenlerin bulunduğu düzlemde, diğerlerinin ise bundan farklı olan “boş ekliptik düzlemde” hareket ettiği belirlendi.

Gökbilimciler Yaşamın Yapıtaşlarından Birinin Yıldızlararası İzini Ortaya Çıkardı

ALMA ve Rosetta fosforun yolculuğunu görüntüledi DNA’mızda ve hücre zarında bulunan fosfor, bildiğimiz yaşam için gerekli bir elementtir. Ancak Dünya’nın erken döneminde nasıl var olduğu bir gizem olarak kalmıştır. ALMA ve Avrupa Uzay Ajansının Rosetta uydusunun güçlerini birleştiren gökbilimciler fosforun izini yıldız oluşum bölgelerinden kuyruklu yıldızlara kadar izlediler. Araştırma ile, fosfor içeren moleküllerin nerede oluştukları, …

‘Oumuamua Uzay Aracı Değil, Saçmalamayın!

Tarihler 19 Ekim 2017’yi gösterirken Hawaii Üniversitesi Haleakala Gözlemevi sıradan bir gözlem hazırlığı içindeydi. O gün önemli bir gelişmeye tanıklık olacağını bilmeyen gökbilimciler Pan-STARRS1 teleskopunu gökyüzüne yönlendirdiler. Amaçları neydi bilmiyorum ama ilginç bir cisim keşfettiler: Güneş Sistemine ait olmayan sıra dışı bir şey! Keşfin ardından gelişmiş teleskoplar cisme yönlendirildi. Bir yığın gözlem zamanı ismi daha …

Bir Kuyrukluyıldız Yaklaşıyor

Gökyüzünde şölen var: bir kuyrukluyıldız Dünya’ya hızla yaklaşıyor. 46P/Wirtanen adlı Jüpiter’in yakınlarından Güneş’e doğru gezmeye çıkan bir kuyrukluyıldız 16 Aralık günü Dünya’nın sadece 11 milyon km uzağından geçecek. Parlaklığının 4 kadir dolayında olması beklenen kuyrukluyıldızı ülkemizdeki ve Dünya’daki amatör gökbilimciler çoktan izlemeye başladı. Kuyrukluyıldızlarının yörüngeleri kesin olarak bilinmesine karşılık parlaklıkları yaklaşık olarak tahmin edilebiliyor. 4 …

Dünya’daki Elementler Her Yerde Var

Dünya’daki en güçlü teleskoplarla yapılan araştırmaya göre Dünya’nın yapıtaşları ‘oldukça normal’ maddeden oluşmuş görünüyor. Bilim insanlarının ölçümünü yaptığı 456 ışık yılı çapındaki 18 farklı gezegen yapısında Dünya ile benzer özelliklere sahip elementler olduğunu belirlendi. Dünya’ya benzer gezegen bulma adına yapılan bu çok ayrıntılı çalışma ile gezegenlerin doğumundan gelişimine kadar ki sürecin izlenmesi amaçlanıyor. Bunun için …