Çarpıcı Antik Küresel Kümeler Çalışması

Uluslararası bir gökbilimci ekibi antik yıldız kümelerinin, ilki 12,5 milyar yıl, ikincisi 11,5 milyar yıl önce olmak üzere iki ayrı çağda oluştuğunu belirledi.

Neredeyse evren kadar yaşlı olan söz konusu küresel kümelerdeki yaş ölçümleri aralarındaki yaş farklılıklarını ortaya çıkardı.

bigbang cizelge
Uluslararası bir gökbilimci ekibi antik yıldız kümelerinin, ilki 12,5 milyar yıl, ikincisi 11,5 milyar yıl önce olmak üzere iki ayrı çağda oluştuğunu belirledi.

Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Duncan Forbes: “Küresel kümelerin önemli bir kısmının daha gökadalar oluşmadan önce evrende görülmeye başladığını düşünüyorum” diyor.

Yıldız kümelerinin yaşları Keck Gözlemevi’ndeki 10 metrelik Keck II teleskopu ile gerçekleşti. Teleskopa takılan güçlü Deimos adlı çoklu cisim tayfölçeri ile yüz küresel küme üzerinde çalışıldı.

Deimos ekibi bunun için evrenin kimyasal yapısı ile küresel kümelerin kimyasal bileşimini karşılaştırdı.

Araştırma ekibinden Prof. Jean Brodie: “Evren 13,7 milyar yıl yaşında olduğunu biliyoruz. Biz küresel kümelerin Büyük Patlama’dan (Big Bang) yaklaşık 1,2 ile 2,2 milyar yıl sonra oluştuğunu belirledik” diyor.

Prof. Aaron Romanowsky ise: “Yaş ölçümlerimiz gösteriyor ki evrendeki kozmik yeniden iyonlaşma sonucu yayılan morötesi ışınım bu küreleri yok etmiş” diyor.

“Şimdi bu kümeler sonra tekrar ortaya çıktığı zamanı öngörebiliyoruz” diyor Forbes.

Küresel kümeler milyon dolayında yıldızın bir arada bulunduğu yoğun yıldız kümeleridir. Samanyolu’da dahil olmak üzere birçok büyük gökada küresel kümeler barındırır. Gökadalar kozmik zaman içerisinde değişime uğrarken eski küresel kümeler 10 milyar yıldır bozulmadan kalabilir.

Keck

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.