Charon’da Sürpriz

Pluto’nun en büyük uydusu Charon’un ayrıntılı görüntüleri Yeni Ufuklar’ın LORRI adlı kamerasıyla üretildi. En ayrıntılı fotoğrafların alındığı 13 Temmuz 2015’de araç uydudan 466.000 km uzaktaydı.

Derin uçurumlar ve vadilerin bulunduğu Charon yüzeyinde göze ilk çarpan sağdan sola 1000 km kadar uzanan çatlağı andıran kanyon. Ayrıca uydunun sağ üst köşesinde 7 ile 9 km derinliğe sahip olduğu düşünülen bir başka kanyon daha yer alıyor.

Charon
Yeni Ufuklar’dan (New Horizons) Pluto’nun en büyük uydusu Charon’un görüntüsü (NASA-JHUAPL-SwRI).

Bilim insanları Charon’da az sayıda krater olmasına oldukça şaşırdı. Ekvatorun güneyinde güneş ışığının etkisine göre topografik yapıları kolayca seziliyor. Ancak burada bile krater sayısı oldukça az. Bu da Charon yüzeyinin genç bir yapıya sahip olduğu anlamına gelebilir.

Charon’un kuzey kutup bölgesinde görülen koyu alan diğer bölgelere göre nispeten daha ince olabilir. Bu esrarengiz bölgenin özellikleri için görüntünün yüksek çözünürlüğü olanına ve daha kapsamlı verilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu görüntü Dünya’ya hızla iletilmesi için sıkıştırılmıştır. Görüntünün aslı araçta saklanmaktadır ve uygun bir zamanda Dünya’ya iletmesi istenecektir.

Charon’un bir bölgesinin görüldüğü bu fotoğrafta yüzeydeki krater azlığı dikkat çekiyor (NASA-JHUAPL-SwRI).

Görüntü Yeni Ufuklar’ın Ralph aleti ile renklendirilmiştir.

Yeni Ufuklar Pluto’ya ulaşmak için 9,5 yılda yaklaşık 4,8 milyar km yol almıştır.

New Horizons

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d