Bir Nötron Yıldızında Karbon Atmosfer Bulundu

Chandra X-ışını Teleskobu, Kraliçe A (Cassiopeia A) süpernova kalıntısının merkezindeki nötron yıldızının ince atmosferinin karbondan oluştuğunu buldu. Fotoğrafın merkezindeki nötron yıldızının büyültülmüş hali çizilerek oluşturulmuş bir resimdir.

Chandra bölgenin görüntüsünü 1999 yılında ilk elde ettiğinde buradan ne X-ışını ne de radyo dalgası alamadığından süpernova kalıntısının yerinde duran nötron yıldızına ilişkin kanıt elde edilemedi. Ancak burada bir nötron yıldızı olduğu varsayılıyordu. Bölgeye nötron yıldızının atmosferinde karbon olduğu varsayımında bulunularak tekrar bakıldığında ise aranılan nesne bulundu. Karbon atmosferi nötron yıldızındaki eksik X-ışınlarını açıklamaya yetiyor.

Dünya ile nötron yıldızının atmosferlerinin karşılaştırılması.

Nötron yıldızının atmosferindeki karbon, yaklaşık 10 santimetre (dört inç) kalınlığında olmasına karşılık Dünya’nın merkezindeki yoğunluğun 10 katı kadar bir yoğunluğa sahiptir. Sıcaklığının ise yaklaşık 2milyon C derece olduğu düşünülüyor. Nötron yıldızının kütle çekimi dünya çekiminin 100 milyar katı olmasına karşılık çok ince atmosferi bulunuyor.

Kaynak: Chandra

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d