En Büyük Kamera Göreve Başladı

En Büyük Kamera Göreve Başladı

Şili’deki NSF-DOE Vera C. Rubin Gözlemevi, dünyanın en büyüğü olan LSST kamerasının yüksek teknolojik özellikleri ve geniş alan görüşü yeteneğiyle çektiği evrenin ilk “mega” görüntülerini yayınladı. Kameranın yapımı neredeyse yirmi yıl sürdü ve CNRS ekipleri de dahil olmak üzere dünyanın…

Disk Gökadaların Yapıları

Disk Gökadaların Yapıları

Günümüz disk gökadaları genellikle kalın, yıldızlarla dolu bir dış disk ve buna gömülü ince bir yıldız diski içerir. Örneğin, Samanyolu gökadamızın kalın diski yaklaşık 3.000 ışık yılı ve ince diski yaklaşık 1.000 ışık yılı genişliğindedir. Bu ikili disk yapısının farklılıkları…

En Hafif Gezegen Bulunmuş Olabilir

En Hafif Gezegen Bulunmuş Olabilir

James Webb teleskobunu kullanan gökbilimciler, genç yakın yıldız TWA 7’nin yörüngesinde dolanan Satürn kütlesinde bir gezegen olduğuna dair kanıtlar yakaladılar. Eğer doğrulanırsa, bu Webb’in bir gezegenin ilk doğrudan görüntü yöntemiyle keşfi olacak ve bu teknikle şimdiye kadar görülen en hafif…

Heykeltıraş’ın En Ayrıntılı Görüntüsü

Heykeltıraş’ın En Ayrıntılı Görüntüsü

Karşınızda NGC 253 ya da diğer adıyla Heykeltıraş gökadası. Avrupa Güney Gözlemevinin Çok Büyük teleskopunu (ESO’nun VLT’si) kullanan gökbilimciler, bu yakın gökadayı binlerce renkte gözlediler. Muazzam miktarda veriler elde ederek, Heykeltıraş’ın içindeki yıldızların yaşamlarının bir anlık görüntüsünü oluşturdular. “Gökadalar, hâlâ…

Modeller Doğru: Kayıp Madde Bulundu!

Modeller Doğru: Kayıp Madde Bulundu!

Gökbilimciler dört gökada kümesini birbirine bağlayan dev bir sıcak gaz ipliği keşfettiler. Gökadamızın 10 katı kütlesindeki iplik, evrenin ‘kayıp’ maddelerinden bazılarını içerebilir ve onlarca yıldır yanıt bekleyen soruyu çözebilir. Gökbilimciler keşfi gerçekleştirmek için Avrupa Uzay Ajansının XMM-Newton ve JAXA’nın Suzaku X-ışını uzay…

Büyük Çarpışma Gerçekleşecek mi?

Büyük Çarpışma Gerçekleşecek mi?

On yılı aşan Hubble Uzay Teleskobu verisi, Samanyolu gökadasının yaklaşık 4,5 milyar yıl içinde Andromeda gökadasıyla çarpışacağına yönelik öngörüyü yeniden incelemek için kullanıldı. Gökbilimciler, Hubble ve Gaia’dan gelen son gözlem verilerine dayanarak, iki gökadanın önümüzdeki 10 milyar yıl içinde çarpışma…

Sıra Dışı Sinyal

Sıra Dışı Sinyal

Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezindeki (ICRAR) gökbilimciler, uluslararası ekiplerle birlikte yeni bir tür kozmik görüngü hakkında sıra dışı bir keşifte bulundu. ASKAP J1832-0911 olarak adlandırılan cismin, her 44 dakikada iki dakika süren radyo dalgaları ve X-ışınları yaydığı belirlendi. Samanyolu’nda bulunan…

Kozmik Kavga

Kozmik Kavga

İlk kez bir gökadanın diğerini yoğun ışınımla (radyasyon) etkilediği şiddetli bir kozmik çarpışma gözleniyor. Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre etkilenen gökada yeni yıldız oluşturma potansiyelini de kaybediyor. Veriler Avrupa Güney Gözlemevinin (ESO) Çok Büyük Teleskopu (VLT) ve Atacama Büyük Milimetre/milimetre…

Ay ve Vesta’nın İç Katmanları Var mı?

Ay ve Vesta’nın İç Katmanları Var mı?

Güneş sistemindeki çeşitli cisimlerin çevresinde dolanan uzay araçlarının topladığı kütle çekimi verileri yardımıyla gezegenin iç kısımları ortaya çıkarılabiliyor. Örneğin, Ay ile Vesta asteroidi birbirinden çok farklı olmasına karşın içyapılarının anlaşılmasında aynı teknik kullanılıyor. Nature dergisinde yayınlanan Ay araştırmasında, Yer çevresinde…

Genç Sistemde Su Buzu Keşfedildi

Genç Sistemde Su Buzu Keşfedildi

Başka yıldız sistemlerinin çevrelerinde donmuş su bulunuyor mu? Gökbilimciler Güneş sisteminde kısmen su buharı şeklinde de görülebilen suyun farklı sistemlerde de olabileceğini düşünüyor. Araştırmacılar bu fikrin doğru olduğunun kanıtına ulaştı.  James Webb Uzay Teleskobuyla 155 ışık yılı uzaktaki Güneş benzeri…