Disk Gökadaların Yapıları

Disk Gökadaların Yapıları

Günümüz disk gökadaları genellikle kalın, yıldızlarla dolu bir dış disk ve buna gömülü ince bir yıldız diski içerir. Örneğin, Samanyolu gökadamızın kalın diski yaklaşık 3.000 ışık yılı ve ince diski yaklaşık 1.000 ışık yılı genişliğindedir. Bu ikili disk yapısının farklılıkları…

Heykeltıraş’ın En Ayrıntılı Görüntüsü

Heykeltıraş’ın En Ayrıntılı Görüntüsü

Karşınızda NGC 253 ya da diğer adıyla Heykeltıraş gökadası. Avrupa Güney Gözlemevinin Çok Büyük teleskopunu (ESO’nun VLT’si) kullanan gökbilimciler, bu yakın gökadayı binlerce renkte gözlediler. Muazzam miktarda veriler elde ederek, Heykeltıraş’ın içindeki yıldızların yaşamlarının bir anlık görüntüsünü oluşturdular. “Gökadalar, hâlâ…

Kozmik Kavga

Kozmik Kavga

İlk kez bir gökadanın diğerini yoğun ışınımla (radyasyon) etkilediği şiddetli bir kozmik çarpışma gözleniyor. Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre etkilenen gökada yeni yıldız oluşturma potansiyelini de kaybediyor. Veriler Avrupa Güney Gözlemevinin (ESO) Çok Büyük Teleskopu (VLT) ve Atacama Büyük Milimetre/milimetre…

İki Uzay Teleskopundan Hayalet Görüntüsü!

İki Uzay Teleskopundan Hayalet Görüntüsü!

Hayalet gökada M74’ün yeni görüntüleri, farklı dalga boylarında çalışan uzay gözlemevlerinin birlikteliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Hubble ve James Webb Uzay teleskoplarından elde edilen veriler birleştirildiğinde ortaya böylesi güçlü ve kapsamlı görüntüler çıkmaktadır. Yüzü neredeyse bize dönük olan Hayalet…

Webb Seçkisi 3: Stephen Beşlisi

Webb Seçkisi 3: Stephen Beşlisi

Webb teleskopunun elde ettiği bu muazzam görüntüde, “Stephen Beşlisi” (Stephen’s Quintet) gökada grubunun daha önce ortaya çıkmamış ayrıntılarını ortaya koyuyor. Sistemin yakın olması, gökbilimcilere galaktik birleşmeler ve etkileşmeleri incelemeleri için önemli fırsatlar oluşturur. Webb’in yeni görüntüsü, etkileşim halindeki gökadaların içlerindeki…

Samanyolu’nun merkezindeki kara delik ilk kez görüntülendi

Samanyolu’nun merkezindeki kara delik ilk kez görüntülendi

12 Mayıs’ta aralarında Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Almanya’daki genel merkezi de dahil olmak üzere dünya genelindeki eş zamanlı basın konferanslarında gökbilimciler gökadamız Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara deliğin ilk görüntülerini paylaştı. Elde edilen sonuçlar nesnenin gerçekten bir kara delik olduğunu…

Yeni ESO Görüntüleri Yakın Gökadaların İlginç Özelliklerini Ortaya Çıkardı

Yeni ESO Görüntüleri Yakın Gökadaların İlginç Özelliklerini Ortaya Çıkardı

Bir gökbilimciler ekibi yakın gökadaların renkli kozmik havai fişekleri andıran yeni gözlemlerini yayınladı. Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskobu (ESO VLT) ile elde edilen görüntüler gökadaların farklı bileşenlerini ayrı renklerde göstererek gökbilimcilerin buradaki genç yıldızların ve çevrelerindeki gazın konumlarını tespit…

Çarpışan Gökadaların Yok Oluşu İzleniyor

Çarpışan Gökadaların Yok Oluşu İzleniyor

Gökadalar yıldız oluşturmayı durduklarında “ölmeye” başlar, ancak şimdiye kadar gökbilimciler uzak bir gökada içinde bu sürecin başlangıcına dair açık bir işarete rastlayamamıştı. Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) ortağı olduğu Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi’ni (ALMA) kullanan gökbilimciler yıldız oluşumunu sağlayan gazının neredeyse…

Bir Dev: UGC 2885

Bir Dev: UGC 2885

Hubble teleskopu 30. Yılını görkemli bir gökada ile kutluyor. UGC 2885, yerel evrende bilinen en büyük gökadadır. Dev gökada, Samanyolu’ndan 2.5 kat daha geniş olup, 10 kat daha fazla yıldıza sahiptir. Dev boyutu olmasına karşılık gökbilimciler bu gökadaya “nazik dev”…

Samanyolu Eğriymiş!

Samanyolu Eğriymiş!

Görsel olarak Samanyolu her zaman düz ve sarmal şekilde gösterilir. Gerçekte ise durum bu değil. Samanyolu’nun eğilmiş ve bükülmüş olduğu belirlendi. Uzak noktalardaki 1339 yıldıza ait çalışmaya göre Samanyolu’nun ‘uçları’ bükülmüş durumda. Seçilen 1339 yıldız Cepheid değişken türünde. Yani parlaklıkları…