Bir Dev: UGC 2885

Hubble teleskopu 30. Yılını görkemli bir gökada ile kutluyor. UGC 2885, yerel evrende bilinen en büyük gökadadır. Dev gökada, Samanyolu’ndan 2.5 kat daha geniş olup, 10 kat daha fazla yıldıza sahiptir.

Perseus takımyıldızındaki yerel evrendeki bilinen en büyük gökada UGC 2885, Hubble teleskopu tarafından görüntülendi. Gökada da Samanyolu’na göre 10 kat fazla yıldız bulunmaktadır. (NASA, ESA, and B. Holwerda (University of Louisville), CC BY 4.0)

Dev boyutu olmasına karşılık gökbilimciler bu gökadaya “nazik dev” diyorlar, çünkü milyarlarca yıldır sesi soluğu çıkmamış görünüyor ve muhtemelen gökadalar arası uzayda bulunan gazın içindeki hidrojeni keyifçe yudumluyor! Üstelik merkezindeki süper kütleli karadelik de uyumaktadır. Gökadayı saran çok daha küçük uydu gökadalar ise yeterince beslenemedikleri için açlık çekmektedir.

Görüntüde göze çarpan parlak yıldızlar Samanyolu’na aittir ve dev gökadayla ilgisi yoktur. Bunların en parlak olanı sanki devin üzerine konmuş görünmektedir ki aslında UGC 2885 bizden 232 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Dev gökada kuzey takımyıldızı Perseus’ta bulunmaktadır.
Louisville Üniversitesinden Benne Holwerda tarafından Hubble ile tekrar gözlenen gökada, gökbilimci Vera Rubin (1928-2016) anısına Rubin gökadası olarak adlandırıldı.

“Araştırmalarımda büyük ölçüde Vera Rubin’in 1980 yılındaki çalışmalarından yararlandım. Rubin, gökada kütlesinin çoğunu oluşturan karanlık madde için kanıt sayılan dönüş sayısını ölçtü” diyor Holwerda.
Araştırmacılar gökadanın bu dev boyuta nasıl ulaştığını anlamış değil. Sorunun çözümüne karşılık ilk ipucu: Gökadanın diskinin şeklini bozacak kadar yakınında bir gökada olmaması yani uzayda oldukça izole olması bilgisi.

“Canavar gökada zamanla çok daha küçük uydu gökadaları mı yedi? Yoksa yeni yıldızlar oluşturmak için yavaşça gaz mı yudumluyor? Görünüşe göre yavaş yavaş büyümekte” diyor Holwerda.

Hubble sayesinde elde edilen olağanüstü çözünürlükteki veriyi irdeleyen araştırma ekibi gökadayı çevreleyen soluk yıldızlardan oluşan küresel küme sayısını belirlemeye çalışıyor. Kümelerin fazlalığı milyarlarca yıl boyunca küçük gökadaların yakalandığını gösteriyor.

Önerilir...

1 Yorum

  1. müthiş bir dev gökada.gözlemlenen evrende belkide yüzlerce binlercesi var.hubble a minnettar olmamız lazım.teşekkürler.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d