Mars’ta Kış Başladı

Mars, kış geldiğinde bir tatil bölgesine dönüşür. Sıcaklığın -123 santigrat dereceye kadar düştüğü kutup bölgelerinde gözlenen küp şeklindeki kar ve buzla kaplı tepeler soğuk mevsimin parçasıdır. Bir Mars yılı yaklaşık iki Dünya yılı olduğundan Kızıl Gezegenin eliptik yörüngesi kış mevsiminin uzun sürmesine neden olur. Ancak, hava ne kadar soğuk olursa olsun Mars’ın hiçbir bölgesine birkaç …

Mars’ta Yaşam Kentlerini Unutun

Mars, güney kutbunda buz katmanının altında sıvı su keşfedilmesiyle yine gündeme oturdu. Kızıl gezegeni yaşama uygun duruma getirmek için neler yapılabileceği tartışılıyor. Burada birkaç önemli nokta yer alıyor. Birincisi atmosfer basıncının çok düşük olması, ikincisi ve en önemli olanı Mars’ın bir manyetik alanının olmaması. Manyetik alanın olmaması atmosfer iyileştirmelerinin güneş rüzgârlarıyla yok olmasını sağlayabilir. Atmosferin …

Mars’ın Toz Fırtınalarındaki Düzen

Mars’ta yıl boyunca etkili toz fırtınalarının etkilediği alanlar göz önünde tutularak atmosfer sıcaklıkları ile mevsimsel sınırlar tespit edildi. Son altı yıla ait Mars araçlarının verileri güney yarımkürede bahar ve yaz mevsimlerindeki sıcaklıkların her yıl için benzerlik gösterdiğini ve sırayla üç büyük toz fırtınalarının oluştuğu modeli gösterdi. Bir Mars yılı yaklaşık iki Dünya yılıdır. NASA’nın Jet …

Mars Taşında Metan İzine Rastlandı

Mars’ta yaşam izleri aranırken bir göktaşında metana rastlandı. Uluslararası bir araştırma ekibi Mars kökenli altı volkanik meteoru inceledi. Göktaşları Mars  atmosferiyle aynı izotopik bileşimli gazlar içermektedir.  Kütle tayfölçeriyle hesaplanan altı örnekte metan olduğu belirlendi. Ekip bunun dışında Mars’a ait olmayan iki göktaşında daha az metan olduğunu belirleyerek yöntemlerini test etmiş oldu. Keşif Mars yüzeyinin altında …

Mars’ta Sıradışı Buhar Çıkışı

Mars’ta gözlenen ilginç bir durum gökbilimcileri harekete geçirdi. Mars atmosferinde gözlenen sıra dışı ‘buhar’ amatör gökbilimcilerce tespit edildi. Şimdi gökbilimciler bunun ne olduğunu anlamaya çalışıyor. 2012 yılının Mart ve Nisan aylarında da benzer bir durum gözlenmişti. Geçmişte de benzer buhar çıkışlarıyla karşılaşılmıştı. Ancak bunlar yüzeyden en fazla 100 km yükseğe çıkabilmişti. Şimdi gözlenen fışkırma ise …

MAVEN Mars’tan Bildiriyor

NASA’nın Mars atmosferinin geçmişte neler yaşadığını ortaya çıkarmak için gönderilen MAVEN aracı kızıl gezegenin yörüngesine oturdu. Aracın Mars yolculuğu 10 ay sürdü. Mars’ın ince üst atmosferini inceleyecek olan MAVEN ile gezegenin geçmiş dönemlerde ikliminin atmosfere bağlı olarak nasıl değiştiği belirlenebilecek. Bu da atmosfer değişiminin yüzeye etkisini ortaya çıkaracak. Aynı zamanda 2030’lu yıllarda gerçekleşmesi düşünülen Mars’a …

Merak: Üzgünüm, Metan Yok…

NASA’nın Merak robotu Mars atmosferinin metan yoksunu olduğunu belirledi. Bu bilgi önceki çalışmalarda bilimcileri heyecanlandıran verilerle ters düşüyor. Asıl adı Mars Bilim Laboratuvarı olan Merak (Curiosity) Mars atmosferinde metanın izini bulmak için ayrıntılı testler uyguladı. Metanın izine rastlanması, biyolojik yolların dışında da üretilse yine de gezegende yaşam izinin olabileceği anlamına gelir. Yıllardır gezegende ne kadar …

Mars’ın İklim Değişiminde Bulutların Etkisi İnceleniyor

NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracı (MRO) Mars atmosferinin sıcaklığının günde iki kez artıp azaldığını belirledi. NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Armin Kleinboehl: “Gün ortasında ve geceyarısından sonra sıcaklığın maksimuma ulaştığını gördük” diyor. Mars İklim Takibi (Mars Climate Sounder) aletiyle tespit edilen sıcaklık değişimlerinin 14 0C derece dolayında olduğu belirlendi. Süreç, gece ve gündüzleri alınan bir dizi …

Mars’ta Kar Yağışı Kanıtlandı

NASA’nın Mars Keşif Aracı’nın ilettiği veriler Mars’ta karbondioksit kar yağışını kanıtladı. Bu yağış türü Güneş Sistemi’nde bilinen tek örnek. “Kuru buz” olarak bilinen donmuş karbondioksit, suyun donma sıcaklığından çok daha soğuk olan eksi125 Cderece’de oluşur. Bu yağış Dünya’da da görülmesine karşılık Mars’taki süreç farklı.