Mars’ın İklim Değişiminde Bulutların Etkisi İnceleniyor

NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracı (MRO) Mars atmosferinin sıcaklığının günde iki kez artıp azaldığını belirledi.

Bu grafik MRO’nun Mars’ın güney kutup bölgesinden geçerken atmosfer sıcaklık taramasını temsil etmektedir. (NASA/JPL-Caltech)

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Armin Kleinboehl: “Gün ortasında ve geceyarısından sonra sıcaklığın maksimuma ulaştığını gördük” diyor.

Mars İklim Takibi (Mars Climate Sounder) aletiyle tespit edilen sıcaklık değişimlerinin 14 0C derece dolayında olduğu belirlendi.

Süreç, gece ve gündüzleri alınan bir dizi ölçümle izlendi. Gözlemlere göre değişim deseni küresel olarak yıl boyunca etkili. Çalışma Geophysical Research Letters’da yayınlandı.

Her gün değişen sıcaklık, basınç nedeniyle görülen küresel salınımlara ‘atmosferik gelgit’ adı veriliyor. Bu, okyanuslarda görülen gel-git olayının tersine atmosferdeki sıcaklığın değişimiyle ilgilidir. Dünya’da da atmosferik gel-gitler görülür ancak bu sıcaklık farkı çok azdır. Dünya atmosferinin sadece yüzde biri kadar atmosfere sahip olan Mars’taki ısı değişimleri ise kısa sürelidir.

Mars’ın atmosferinde su-buz bulutları bulunur. Mars ekvator bölgesinde yüzeyin yaklaşık 10 ile 30 km üzerindeki bu bulutlar kızılötesi ışığı emer. Bu bulutlar ince ve şeffaftır. Buna karşılık bulutların varlığı atmosferin ısınması için yeterlidir. Yüksek sıcaklık dalgalanmalarının tropik bölgelerde görülmesi beklenen bir şey olmadığı halde, bulutların ışınım etkileri hesaba katılarak Mars iklim modellerine bir yenisi eklenmiştir.

“Mars’ı biraz suyu olan kuru ve soğuk bir dünya olarak düşünüyorum. Atmosferinde su buharı olsa da bu, Dünya atmosferindeki su buharıyla karşılaştırılamayacak kadar az. Su-buz bulutlarının soğuk bölgelerde oluştuğu bilinmektedir, buradaki dönüşüm Mars sıcaklığındaki dalgalanmanın anlaşılmasında önemlidir. Dünya’daki bulutların iklim değişimleri üzerindeki etkilerini anlamak için buradaki değişimleri dikkate alarak karşılaştırma yapabiliriz” diyor Kleinboehl.

JPL

Benzer...

Mars’ın Kırmızı Renginin Sırrı: Ferrihidrit

Mars yüzyıllardır bilime ilgisi olan olmayan herkesi etkileyen ve üzerinde türlü metinlerin yazıldığı bir gezegendir. Bunun nedeni ise kırmızımsı rengidir ve bu nedenle “Kızıl Gezegen” adını almıştır. Peki, gezegene bu…

Mars’taki Karbonatların İklim Değişimine Etkisi

NASA’nın Curiosity gezgini, Mars’ın Gale Krateri’ni keşfederken, Kızıl Gezegen’in eski ikliminin nasıl değiştiğine dair yeni ayrıntılar sağlıyor. Bu yeni bulgular, Mars’ın yüzeyinde yaygın sıvı su olduğuna dair kanıtlarla, yaşam için potansiyel…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.