Mars’taki Obrukların Nedeni Kuru Buz

NASA’nın Mars Yörünge Aracı (MRO) ile tekrar edilen gözlemler sonucunda gezegenin yüzeyindeki obrukların sıvı su ile değil donan karbondioksit ile oluştuğu gösterildi. Mars yüzeyinde ilk kez 2000 yılında fark edilen ve Dünya’dakilerle benzerlik gösteren bu tür çukurlar heyecanla karşılandı. Mars’ta su buharı ve donmuş su bol miktarda olmasına karşılık şimdiye kadar sıvı su görülmedi. Obruk …

Mars’ta Yeni Bir Dere Oluştu

NASA’nın Mars Yörünge Keşif Aracı’ndaki Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Kamerası (HiRISE) ile çekilen Kasım 2010 ile Mayıs 2013 görüntülerinin karşılaştırılması Mars’ın güneyindeki dağlık bir kraterinin duvarında yeni bir kanal oluşumunu ortaya çıkardı. Görüntüler http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA17958 adresinde yayınlandı. Mars’ın dağlık güney kısmı derin uçurum ve yarıklarla doludur. Görüntü eski bir sel yatağından akan eski malzemenin oluşturduğu yeni …

Mars’ın İklim Değişiminde Bulutların Etkisi İnceleniyor

NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracı (MRO) Mars atmosferinin sıcaklığının günde iki kez artıp azaldığını belirledi. NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Armin Kleinboehl: “Gün ortasında ve geceyarısından sonra sıcaklığın maksimuma ulaştığını gördük” diyor. Mars İklim Takibi (Mars Climate Sounder) aletiyle tespit edilen sıcaklık değişimlerinin 14 0C derece dolayında olduğu belirlendi. Süreç, gece ve gündüzleri alınan bir dizi …

Mars Yüzeyindeki Yeni Kraterler

NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracının ilettiği görüntüleri inceleyen bilimcilerin yaptıkları hesaba göre, gezegen her yıl en az 200 küçük asteroit ya da kuyrukluyıldız tarafından bombardıman ediliyor ve yüzeyde en az 3,9 metrelik kraterler oluşuyor. Araştırmacılar uzay aracından elde ettikleri görüntüleri inceleyerek 248 yeni çarpma krateri belirledi. Bu da gezegende yılda 200 dolayında çarpışma yaşandığını gösteriyor. …

Mars’ta Kar Yağışı Kanıtlandı

NASA’nın Mars Keşif Aracı’nın ilettiği veriler Mars’ta karbondioksit kar yağışını kanıtladı. Bu yağış türü Güneş Sistemi’nde bilinen tek örnek. “Kuru buz” olarak bilinen donmuş karbondioksit, suyun donma sıcaklığından çok daha soğuk olan eksi125 Cderece’de oluşur. Bu yağış Dünya’da da görülmesine karşılık Mars’taki süreç farklı.

Mars’ta Hortum

14 Mart’ta Mars’ın kuzeyindeki Amazonis Planitia bölgesini etkileyen ve yüksekliği 20 km’yi bulan bir hortum oluştu. Hortum Mars Yörünge Aracı üzerindeki Yüksek Çözünürlüklü Bilim Kamerası (HiRISE) tarafından görüntülendi. Hortum bir futbol sahası genişliğinin dörtte üçünden biraz fazla büyüklükteydi (70 metre).

Mars Atmosferindeki Değişim

NASA’nın Mars Yörünge Keşif Aracı, Mars yörüngesindeki değişimin atmosfer değişimlerine neden olabileceğini gösterdi. Mars’ın Güney Kutbu’na yakın bir bölgede bulunan kuru buz içinde tahmin edilenden 30 kat daha fazla karbondioksit olduğu belirlendi. Bu süreç Mars’taki suyun varlığını etkileyerek toz fırtınalarının artmasına neden olabilir.