Mars’ta Su Akıntısı Gözlendi

Dik yamaçlardan ilkbahar sonu itibariyle süzülen sıvı suyun oluşturduğu görüntü. (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

NASA’nın Mars Yörünge aracı (Mars Reconnaissance Orbiter-MRO) gezegende yaz aylarında sıvı suyun oluştuğunu ve aktığını gösterdi.

NASA Başkanı Charles Bolden: “NASA’nın Mars keşif programı Kızıl Gezegenin yerleşebileceğimiz bir liman olup olmadığını belirlemeye çalışıyor. Bu keşifle birlikte gelecekte Mars’a yapılacak insanlı uçuşların önemini arttırmıştır” diyor.

İlkbahar sonunda Mars yamaçlarından aşağı koyu renkte izler ortaya çıkıyor. Gözlemler Mars’ın güney yarımküresinin orta enlemlerinde birkaç dik yamaçta da mevsime bağlı değişimlerin gerçekleştiğini gösteriyor.

Tuscon Arizona Üniversitesi’nden Alfred McEwen: “Bu gözlemler için bugün yapılabilecek en iyi açıklama suyun akışıdır” diyor.

Gözlemlerin sonuçlarını tartışmaya devam eden bilim insanları bulmacayı çözmek için suyun akışıyla ilgili kuramlar geliştiriyor. Bilindiği üzere tuz suyun donma sıcaklığını düşürür.

Farklı zamanlarda alınmış görüntülerde yüzeydeki değişim açıkça görülüyor. (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Görüntülere göre akıntılar yüzlerce metre uzunluğa ve 0.5 ile 5 metre genişliğe sahip. Bazı bölgelerde 1000’den fazla akıntı görüldü.

Görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla Mars’ın kutba dönük olan dik yamaçlarında sonbaharın başı ile ilkbaharın sonu arasındaki zaman diliminde koyu ve uzun kısımlar beliriyor. Burada akan su saf su olamayacak kadar hava soğuk ve karbondioksit karışımı olamayacak kadar da   sıcaktır. Bu da donma sıcaklığını tuzun etkilediğini gösterir. Mars’ın geçmişte bol tuzlu bir yapısı olduğu biliniyor. Yapılan son gözlemler Mars’taki tuz çözeltisinin hala yüzeye yakın yerlerde zaman zaman ortaya çıktığını gösteriyor.

Araştırmacılar Mars Kompakt Yörünge Görüntüleme Tayfölçeri (CRISM) ile yamaçlardan süzülen suyun herhangi bir işaretini bulmaya çalıştı. Buna göre su ya yüzeyde hızla kuruyor ya da yeraltına süzülüyor.

“Akıntının olduğu yerlerin koyu görünmesinin nedeni sulu ya da ıslak olmalarından değildir. Başka bir nedenden dolayı koyu görünüyorlar. Bu sırrın daha fazla gözlem ve deneyler ile aşılabileceğini düşünüyorum” diyor McEwen.

Bu sonuçlara göre bilim insanları gezegenin yüzeyinde sıvı suyun varlığını onaylamış oldular. Donmuş su yüksek enlemlerde değil orta enlemlerde bulundu. Bu türden su akıntıları Mars’ın çoğu bölgelerinde olabilir.

NASA-MRO

Benzer...

Mars’ın Kırmızı Renginin Sırrı: Ferrihidrit

Mars yüzyıllardır bilime ilgisi olan olmayan herkesi etkileyen ve üzerinde türlü metinlerin yazıldığı bir gezegendir. Bunun nedeni ise kırmızımsı rengidir ve bu nedenle “Kızıl Gezegen” adını almıştır. Peki, gezegene bu…

Mars’taki Karbonatların İklim Değişimine Etkisi

NASA’nın Curiosity gezgini, Mars’ın Gale Krateri’ni keşfederken, Kızıl Gezegen’in eski ikliminin nasıl değiştiğine dair yeni ayrıntılar sağlıyor. Bu yeni bulgular, Mars’ın yüzeyinde yaygın sıvı su olduğuna dair kanıtlarla, yaşam için potansiyel…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.