Bir Satürn Hatırası

Satürn’ün buzlu halkaları yakın görünümde. NASA’nın artık efsane diyebileceğimiz Cassini aracı bu görüntüde sadece halkaları değil en dıştaki tek çizgi gibi görünen F halkasının üzerine konmuş nokta kadar görünen Pandora uydusunu da yakalamış. (Bakalım görebilecek misiniz?) Görüntüde ayrıca Satürn’ün üst bulutları ile aracın 15 Eylül 2017’de vedasını yapmadan önce 22 kez geçiş yaptığı D halkası …

Satürn Atmosferindeki Fırtına

Tual üzerine çizilmiş bir resim gibi görülen bu manzara Cassini uzay aracının Satürn üzerinde gördüğü fırtınayı ve onun hareket ettiği yönü gösteriyor. İlk olarak Aralık 2010’da ortaya çıkan bu fırtına Cassini ile Mart 2011’de görüntülendi. Fırtınanın başı büyük ve yuvarlak hatlara sahip olan görüntü merkezine yakın aslında beyaz renkte olan kenarlara sahip girdaptır. Gezegenin 0 …

Cassini’den Güzel Bir Satürn Görüntüsü

Cassini Satürn’ün güney kutbundan dev gezegeni çekerek bu güzel görüntüyü Dünya’ya iletti.

Satürn bu görüntüde kuzeye ve sola 16 derecelik yatık bir şekilde görülmektedir. Görüş alanına giren halkaların bir kısmı ise ışıksız ve koyu renkte göze çarpıyor. Halkalar gezegenin güney yarımküresinde geniş bir gölge bırakmaktadır.

Cassini Titan’daki Fırtınayı Görüntüledi

NASA’nın Satürn Sistemi gözlem aracı olan Cassini, 27 Haziran 2012’de Titan’a gerçekleştirdiği yakın uçuşta, güney kutbu çevresinde dolanan ve girdabı anımsatan bir bulutun görüntüsünü iletti.

5150 kmçapındaki Titan’ın bu görüntüsü güney kutup merkezinin yakınına ait. Cassini bu sırada Titan’dan 484 000 km uzaklıktaydı.

Dev Fırtına Satürn’ü Etkiliyor

NASA’nın Cassini uzay aracı yaklaşık bir yıldır Satürn’ün kuzey yüzünü kasıp kavuran devasa fırtınanın yeni görüntülerini iletti.
Görüntüler küçük bir nokta olarak 5 Aralık 2010’da görülen fırtınanın Ocak 2011’e kadar büyümesini gösteriyor.

Fırtına son iki yıl içinde şimdiye kadar görülen en büyük genişliğe, 15 000 km’ye ulaştı.

Satürn Halkalarındaki Hafif Uydular

NASA’nın Cassini uzay aracının görüntüleri eşliğinde Satürn’ün halkalarında boşlukların nedeni olan yeni uydular görüntülendi. Keşif gezegen oluşturan bir diskte olup bitenleri anlamak için kullanılabilir. Güneş Sistemi’nin tarihini yıldızlara bakarak anlamaya çalışan gökbilimciler bu sayede fazla uzağa bakma sıkıntısından kurtulabilir.