Satürn Atmosferindeki Fırtına

Tual üzerine çizilmiş bir resim gibi görülen bu manzara Cassini uzay aracının Satürn üzerinde gördüğü fırtınayı ve onun hareket ettiği yönü gösteriyor. İlk olarak Aralık 2010’da ortaya çıkan bu fırtına Cassini ile Mart 2011’de görüntülendi.

Fırtınanın başı büyük ve yuvarlak hatlara sahip olan görüntü merkezine yakın aslında beyaz renkte olan kenarlara sahip girdaptır.

Saturn firtina
Satürn ve uydularını izleyen Cassini uzay aracından Satürn’deki fırtınanın renklendirilmiş görüntüsü (NASA/JPL-Caltech/SSI/Hampton University)

Gezegenin 0 derece boylam ve 35 derece enlemi bölgesine ait görüntüde, Satürn atmosferindeki karmaşık süreçleri belirleyebilmek için yardımcı renkler kullanılmıştır. Beyaz renk yüksek bulutların tepelerine işaret etmesine karşılık insan gözünün bu alanları daha iyi görebilmesi için sarıya boyanarak parlak hale getirilmiştir.

Cassini aynı zamanda atmosfere büyük hızla salınan enerjinin sıcaklık değişimlerine olan etkisini de izleyebilmektedir.

Fırtına Dünya’da Avrupa kıtasını kaplayacak şekilde büyüdü. Böylesi büyüklükteki bir fırtınanın oluşması 30 yıl sürer ki Satürn’ün Güneş çevresindeki dolanımında her zaman ortaya çıkabilir. Ancak bilim insanlarını asıl şaşırtan olay bu fırtınanın ilkbahar mevsiminin yaşandığı kuzey yarıkürede ortaya çıkması oldu.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d