Satürn’ün buzlu halkaları yakın görünümde. NASA’nın artık efsane diyebileceğimiz Cassini aracı bu görüntüde sadece halkaları değil en dıştaki tek çizgi gibi görünen F halkasının üzerine konmuş nokta kadar görünen Pandora uydusunu da yakalamış. (Bakalım görebilecek misiniz?)
Görüntüde ayrıca Satürn’ün üst bulutları ile aracın 15 Eylül 2017’de vedasını yapmadan önce 22 kez geçiş yaptığı D halkası arası boşlukta net şekilde görülüyor. Bilim insanları bu tür yüksek çözünürlüklü görüntüleri inceleyerek aracın son anda başına umulmadık bir felaket gelmemesi için yolu üzerindeki tehlikeli cisimleri araştırdı.
Bu görüntü halka düzleminin 19 derece üzerinden, güneş ışıklarının geldiği yönden alınmıştır. Cassini bu görüntüyü 12 Ağustos 2017’de geniş açılı kamerası ile yeşil ışık altında elde etti. Pandora’nın ortaya çıkması için ise görünürlük iki kez iyileştirildi.
Araç bu görüntüyü üretirken Satürn’den 935 bin kilometre uzaktaydı. Görüntü ölçeği piksel başına 56 kilometredir. Pandora o sırada araca 1,1 milyon kilometre uzaktaydı.
Bilindiği üzere Cassini aracının görevi 15 Eylül 2017’de Satürn’e düşürülerek sona erdirilmişti.
Görüntünün 1024×1024 çözünürlüklü hali için görsele tıklayınız.
Daha yüksek çözünürlüklü tif formatındaki görüntü için buraya tıklayınız.
Görsel telif hakkı: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute